In beeld

Museum van het griezelig alledaagse

Scotland Yard is misschien wel het meest tot de verbeelding sprekende politiekorps ter wereld. Beroemd vanwege de beruchte zaken die het oploste, zoals de Great Train Robbery in de jaren zestig. Of juist niet wist op te lossen: Jack the Ripper, eind negentiende eeuw. Weinigen weten echter dat de Metropolitan Police, zoals de officiële naam van de Londense politie luidt, een eigen museum heeft, met voorwerpen die het bij misdrijven in beslag nam. Het zogenoemde ‘Black Museum’ werd in 1875 opgericht, en is alleen toegankelijk op uitnodiging. Al anderhalve eeuw slaat Scotland Yard bewijsstukken op als oefenmateriaal voor detectives. Het zijn 600, deels alledaagse, voorwerpen die griezelig worden door het verhaal er achter.
De uit twee zwarte kousen gefabriceerde maskers van Alfred en Albert Stratton, twee brute roofmoordenaars. De broers waren de eersten in de geschiedenis die, in 1905, dankzij vingerafdrukanalyse konden worden veroordeeld.
Museum of London
Afdrukken van de voetsporen die Leslie Stone in 1937 achterliet op de plaats delict van de moord op Ruby Keen.
Museum of London
Laptop die werd aangetroffen na de terreuraanval op Glasgow Airport, 30 juni 2007, een dag na een mislukte terroristische aanval in Londen.
Museum of London
Edward Oxford gebruikte dit pistool bij zijn, mislukte, aanslag op koningin Victoria in 1840.
Museum of London
De medicijnkoffer (1892) van gifmoordenaar Dr. Thomas Neill Cream. Hij maakte zich onsterfelijk met zijn laatste woorden ‘I am Jack the...’. Maar hij kon de Ripper niet zijn. Tijdens diens moorden zat Cream vast.
Museum of London
Touwen waarmee in de 19de en 20ste eeuw ter dood veroordeelden zijn opgehangen.
Museum of London
Drugssmokkelaars vervoerden hun drugs in deze blikjes.
Museum of London
Hulpmiddelen waarvan de Acid Bath Murderer (de zuurbadmoordenaar) zich bediende, in 1949.
Museum of London
De schop waarmee Dr. Crippen in 1910 in zijn tuin een graf dolf voor zijn door hem vermoorde echtgenote Cora.
Museum of London