Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Möllenkamp veroordeeld tot 2,5 jaar cel

De oud-topman van woningcoöperatie Rochdale staat bekend als de ‘Maseratiman’.

Hubert Möllenkamp, de ex-topman van Rochdale is vandaag veroordeeld voor 2,5 jaar cel.
Hubert Möllenkamp, de ex-topman van Rochdale is vandaag veroordeeld voor 2,5 jaar cel. Foto Remko de Waal/ ANP

De rechtbank in Amsterdam heeft Hubert Möllenkamp, oud-directeur van Rochdale, veroordeeld tot 2,5 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij is schuldig bevonden aan verduistering, oplichting, belastingfraude en witwassen.

Twitter avatar MenkoArends Menko Arends Straf Möllenkamp: onvoorwaardelijke gevangenisstraf 2,5 jaar

Rechter: Möllenkamp handelde schaamteloos

Ook heeft Möllenkamp meineed gepleegd door voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties, vorig jaar zomer, onder ede te beweren dat hij nooit giften heeft aangenomen. Zijn advocaat vond dat hij in een dwangpositie was gebracht door de commissie, die met vragen daarnaar bewust inbreuk zou hebben gemaakt op een lopende strafzaak.

In de uitspraak verwierp de rechtbank dit pleidooi, zo schrijft Anne Dohmen, die aanwezig was bij de rechtzaak, in NRC. Het recht van de verdachte om zichzelf niet te belasten, zo zei de rechter, biedt geen bescherming tegen een valse verklaring. Möllenkamp heeft “willens en wetens steekpenningen aangenomen en heeft bewust verklaard dat hij dat nooit heeft gedaan”. Gedurende de strafzaak zijn de “motieven voor zijn gedrag niet duidelijk geworden”, zei de rechter.

“Mogelijk wilde de verdachte het beeld ophouden van een geslaagde corporatiebestuurder, hij wilde ver boven zijn stand leven en vroeg zijn zakelijke relaties herhaaldelijk om geld.”

Terwijl hij een maatschappelijke voorbeeldfunctie vervulde, aldus de rechter. “Zijn gedrag had daarom onberispelijk moeten zijn.” Ze verweet Möllenkamp ook dat hij geen enkel schuldbesef heeft getoond, en rekent hem “de schaamteloze wijze waarop hij gehandeld heeft” zwaar aan.

Ook zakenpartners en partner Möllenkamp veroordeeld

Twee zakenpartners van Möllenkamp zijn veroordeeld vanwege omkoping. Henk van O. (75) moet twee maanden de cel en Arie van E. (66) is veroordeeld tot één maand cel. Beiden moet 240 uur taakstraf verrichten.

Ook de partner van Möllenkamp, Alberdine V. werd veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur. Ze kreeg die voor het opmaken van een valse factuur.

OM eiste drie jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste eind oktober drie jaar cel tegen de 65-jarige oud-topman, die in 2009 door de Amsterdamse woningcorporatie werd ontslagen. Hij werd bekend om zijn exorbitante levenstijl, zo reed hij in 2006 rond in een Maserati, en werd het symbool van corrupte corporatiedirecteuren. Möllenkamp zou zich tien jaar lang hebben laten omkopen voor meer dan twee miljoen euro. Hij noch zijn advocaat waren aanwezig bij de uitspraak.

Het is nog niet duidelijk of Möllenkamp in hoger beroep gaat, maar dat is wel de verwachting. Het OM beraadt zich hier momenteel nog op.