‘Minister van Financiën IS gedood bij luchtaanvallen’

Ook twee andere hooggeplaatste leden zijn bij luchtaanvallen omgekomen.

Bij luchtaanvallen zouden drie hooggeplaatste leden van IS zijn gedood. Foto ANP/EPA/US AIR FORCE/MATTHEW BRUCH

De minister van Financiën van Islamitische Staat (IS) is bij een luchtaanval van de door de VS geleide coalitie om het leven gekomen, aldus een woordvoerder van de Amerikaanse luchtmacht.

Twitter avatar OIRspox OIRSpokesman Their removal will degrade ISIL’s ability to command and control troops and it disrupts their ability to finance their efforts.

Abu Salah was voorheen lid van Al-Qaeda en was een van de meest ervaren leden in het kabinet van het zelfverklaarde kalifaat. Naast Salah zijn ook twee andere hooggeplaatste leden bij de aanvallen gedood. Eén van hen was verantwoordelijk voor de coördinatie van de afpersingspraktijken waar IS miljoenen aan verdient. De aanvallen vonden eind november plaats. Verdere details over de acties zijn vooralsnog niet bekend.

Geldstromen IS blokkeren

Volgens Adam Szubin, een onderminister van het Amerikaanse ministerie van Financiën, heeft Islamitische Staat meer dan 500 miljoen dollar (omgerekend zo’n 456 miljoen euro) verdiend aan de verkoop van olie op de zwarte markt. Op maandelijkse basis levert de oliehandel ongeveer 40 miljoen dollar (circa. 36,5 miljoen euro) op. Vooral president Assad zou veel van die olie afnemen. Daarnaast komt ook een deel via tussenpersonen Turkije binnen.

Daarnaast heeft de organisatie een half tot 1 miljard dollar uit banken in Irak en Syrië geroofd. Volgens Szubin gaat er met de Iraakse overheid worden samengewerkt om de toegang van IS tot die banken te blokkeren. Hetzelfde geldt voor de internationale geldstromen die nu nog IS bereiken. Turkije kan daarbij volgens de Amerikanen meer doen:

“Die grens beter beveiligen zou veel opleveren.”

    • Philippus Zandstra