Ruzie in EU. Wie gaat die 3 miljard voor Turkije betalen?

Er is weer ruzie binnen de Europese Unie. Na maanden conflict over de herverdeling van vluchtelingen leek de EU door een deal met Turkije succes te boeken. Die consensus is alweer voorbij. Want wie gaat de 3 miljard euro betalen die Turkije krijgt om de migranten zelf op te vangen, in plaats van ze naar Griekenland te laten reizen? „Het is onduidelijk waar het geld vandaan moet komen”, citeert website EUobserver een anonieme EU-ambtenaar. De Europese Commissie had voorgesteld een half miljard euro bij te dragen. De lidstaten zouden dan 2,5 miljard euro betalen. Sommige EU-landen vinden dat te veel. De Commissie moet extra geld vinden in de bestaande EU-begroting, zeggen ze. Dat vinden enkele nettobetalers aan de EU – de landen die meer afdragen aan ‘Brussel’ dan ze terugkrijgen, zoals Nederland – op hun beurt geen goed idee. Ze zijn bang dat een grotere greep uit de begroting ertoe leidt dat ook de EU-begroting groeit. Dat kan hen uiteindelijk weer extra geld kosten. Nederland zou volgens de oorspronkelijke afspraak 117 miljoen euro bijdragen aan het fonds voor Turkije. Ambassadeurs van de lidstaten bespreken vandaag in Brussel hoe het verder moet. Als zij er niet uit komen, kunnen de EU-leiders er volgende week op een top in Brussel over bakkeleien. (NRC)