Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Pas op

Met je smartphone ben je een gevaar op straat - al denk je zelf van niet

Foto: iStock

Het is jou ook vast wel eens overkomen. Je stapt door een drukke straat, licht gestrest, bijvoorbeeld omdat je te laat en verdwaald bent. Terwijl je probeert om de navigatie op je telefoon bij te houden en je afspraak te contacteren, bots je ineens ergens tegenaan. Beschaamd kijk je in het geërgerde gezicht van een man, die gelukkig een zachte winterjas draagt. Maar het had ook een lantaarnpaal kunnen zijn.

Smartphones veroorzaken ongelukken: niet alleen als autobestuurders ze gebruiken, maar ook als voetgangers dat doen. Begin december publiceerde de Amerikaanse gezondheidsorganisatie AAOS een enquête over afleiding bij voetgangers. De meeste respondenten erkennen dat afleiding door telefoongebruik ongevallen kan veroorzaken, maar zij vinden dat dit door andere voetgangers komt. Niet door henzelf.

Het ligt niet aan mij, dus aan jou

Volgens de enquête weten mensen dat er ongelukken gebeuren doordat voetgangers zijn afgeleid. Maar de meesten vinden dat anderen meer zijn afgeleid dan zijzelf.

Uit deze resultaten blijkt dat mensen vooral hun eigen telefoongebruik tijdens het lopen niet erkennen. Het is bekend dat telefoongebruik steeds meer een gewoonte wordt en  dat mensen daardoor ‘automatisch’ hun telefoon checken. Ze beseffen dan niet hoe vaak en hoe lang ze met hun telefoon bezig zijn.

 

Significante dreiging

Volgens de enquête vinden maar weinig respondenten de telefonische afleiding bij voetgangers een serieus probleem. Nog niet eens de helft beschrijft de afleiding door mobieltjes bij voetgangers als ‘gevaarlijk’. We vinden het eerder ‘beschamend’, maar wel in grappige zin. De verschillen met wat we vinden van afleiding door je telefoon tijdens het autorijden, zijn opvallend.

Toch moeten deze ongelukken serieus worden genomen, zegt bijvoorbeeld de nationale veiligheidsorganisatie van de Verenigde Staten, die het telefoongebruik bij voetgangers een “significante bedreiging van de veiligheid” noemt. Volgens een studie van de Ohio State University in de Verenigde Staten stijgt het aantal telefoongerelateerde oorzaken in ongelukken bij voetgangers jaarlijks.

Voorbeelden van ongelukken zijn dat voetgangers tegen andere mensen aanlopen, zonder kijken oversteken, tegen voorwerpen opbotsen of in een rivier vallen. Eerder dit jaar bewezen wetenschappers dat mensen een speciaal smartphone-loopje krijgen door telefoongebruik tijdens het lopen. Maar dit voorzichtigere loopje blijkt niet voldoende om ongelukken te voorkomen.

Oplossing?

Het aantal ongelukken bij afgeleide voetgangers stijgt, maar mensen zoeken de oorzaak daarvan niet bij zichzelf. Dat kan komen doordat ze niet beseffen hoe vaak zijzelf hun telefoon gebruiken. Een oplossing? Misschien kan handsfree bellen ook voor de voetgangers verplicht worden…