‘Meer achtergrondchecks bij aanschaf vuurwapens in VS’

President Obama wil met een nieuw wetsvoorstel het Congres omzeilen.

Herdenkingsplek in San Bernardino, waar vorige week veertien mensen werden gedood door twee schutters.
Herdenkingsplek in San Bernardino, waar vorige week veertien mensen werden gedood door twee schutters. Foto ANP/EPA/MIKE NELSON

Het Witte Huis werkt aan een wetsvoorstel waardoor de achtergrond van kopers van vuurwapens vaker kan worden nagetrokken. Die wet zou zonder toestemming van het Congres door president Obama kunnen worden bekrachtigd en moet op ‘korte termijn’ klaar zijn.

Dat heeft Valerie Jarrett, een adviseur van Obama, tijdens een wake in Newtown (Connecticut) gezegd. Daar werd donderdag herdacht dat drie jaar geleden een schutter twintig kinderen en zes leerkrachten op een basisschool doodschoot. De gouverneur van Connecticut, Dan Malloy, kondigde tevens aan dat hij per decreet de aanschaf van vuurwapens gaat verbieden voor mensen die op de lijst van terreurverdachten staan. Het is de eerste keer dat een gouverneur een dergelijke maatregel neemt.

Twitter avatar GovMalloyOffice Governor Dan Malloy We’re taking common sense steps in #CT to close the loophole and allow firearm permits to be denied to those on gov’t watch lists

De discussie over vuurwapens in de VS is recentelijk weer opgelaaid nadat vorige week in San Bernardino (Californië) veertien mensen om het leven kwamen bij een schietpartij.

Eerder voorstel sneuvelde vorige week

Vooral de ‘gun show loophole’ kan op veel aandacht rekenen. Iemand die tijdens een wapenshow een vuurwapen koopt, hoeft niet te worden nagetrokken. Hetzelfde geldt voor het online aanschaffen van vuurwapens. Het voorstel van Obama moet daar een einde aan maken.

Het natrekken van kopers stuit op veel verzet van voornamelijk Republikeinse politici, die een meerderheid in het Congres hebben. Ook de machtige National Rifle Association (NRA), de lobbyorganisatie die opkomt voor de belangen van wapenbezitters, is mordicus tegen. Een voorstel voor meer checks sneuvelde vorige week in de Senaat.