Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Boeken

Lofrede op ‘De ijsmakers’ van Ernest van der Kwast

In het kader van de NRC Boekenwedstrijd mochten lezers een lofrede schrijven op hun favoriete fictietitel van 2015. Lees hier de mooiste, van Miriam Piters.

Ernest van der Kwast
Ernest van der Kwast ANP KIPPA ROBERT VOS

Goud op de zeef van het geheugen

De ijsmakers is voor mij het beste boek van 2015. Ernest van der Kwast lukt het om je met zijn zintuiglijk prikkelende passages midden in januari hevig te laten verlangen naar een vers gemaakt Italiaans ijsje. Hij brengt in zijn roman een aanstekelijke ode aan mensen die hun leven wijden aan een ambacht: hetzij aan de poëzie hetzij aan het ijs maken. Er is geen wezenlijk verschil tussen een dichter en een ijsmaker: beiden wekken de zintuigen tot leven en zetten de emoties op scherp.

de-ijsmakers-ernest-van-der-kwast

Het boek meandert tussen verschillende momenten uit het leven van vier generaties Talamini. Tijd speelt geen noemenswaardige rol en toch beweeg je als lezer geruisloos mee tussen al die verschillende periodes. Dat is onder andere te danken aan de beeldende titels, zoals ‘Hoe mijn vader zijn hart verloor aan een kogelslingeraarster van 83 kilo’ of ‘Waarom Giuseppi Talamini vluchtte naar de nieuwe wereld’. Daarnaast heeft Van der Kwast het vermogen om personages in een paar zinnen te typeren.

De roman wil de natuurlijke loop der dingen in het leven beschrijven en het
laat de onbenutte mogelijkheden van het leven zien, maar zonder leedwezen of ironie. Er staat van alles tussen droom en daad, bovenal bitterzoete, zachtaardige weemoedigheid. In de woorden van hoofdpersoon Giovanni gaat het om: ‘de dingen die glinsteren als goud op de zeef van het geheugen’.

Miriam Piters

Woensdagavond werd duidelijk dat Vlaams schrijfster Annelies Verbeke de NRC Boekenwedstrijd heeft gewonnen, de lezersprijs voor de beste fictietitel van 2015. Bekijk hier de 24 fictietitels die voor de wedstrijd werden geselecteerd.