Kamer hoort Van Miltenburg over brief Teevendeal

Kamervoorzitter vernietigde een anonieme brief waarin het exacte bedrag van de deal stond.

Anouchka van Miltenburg tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto Jerry Lampen / ANP

De Tweede Kamer gaat Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg bevragen naar aanleiding van het rapport van de commissie-Oosting. Daarin staat beschreven hoe onder verantwoordelijkheid van Van Miltenburg een anonieme brief is vernietigd waarin het exacte bedrag stond van de deal tussen het OM en drugscrimineel Cees H.

De brief werd in november 2014 verstuurd. Uiteindelijk onthulde Nieuwsuur het bedrag van 4,7 miljoen gulden vier maanden later. Het ‘rondetafelgesprek’ met de Kamervoorzitter zal dinsdagmiddag plaatsvinden, nadat de Kamer voorzitter Marten Oosting van de onderzoekscommissie heeft kunnen ondervragen.

Anonieme brieven vernietigen was ‘vaste procedure’

Volgens Van Miltenburg was het vaste procedure om anonieme brieven die gericht waren aan de Kamervoorzitter door de shredder te halen. In een brief liet ze vanmiddag weten “graag bereid” te zijn om verdere vragen te beantwoorden.

Het gaat de Kamer niet alleen om deze eerste vernietiging. Later kwam een kopie van de brief in handen van Nieuwsuur. Een redacteur gaf Van Miltenburg een exemplaar met de vraag of zij of haar personeel zich de inhoud kon herinneren. Dat was niet het geval. Daarna vernietigde Van Miltenburg op verzoek van de redacteur ook dit exemplaar van de anonieme brief. Hoewel de commissie-Oosting toen al onderzoek deed naar de Teevendeal, zocht Van Miltenburg geen contact met de commissie. Het bestaan van de brief werd pas bekend nadat Nieuwsuur dat onthulde.

De bevraging van Van Miltenburg kan gevolgen hebben voor haar positie als Kamervoorzitter. De VVD-politica heeft al weinig krediet bij de Kamer. Wanneer blijkt dat zij in de ogen van de Tweede Kamer verkeerd heeft gehandeld, kan dat haar positie verder verzwakken. Ook is de vraag of zij het verwachte Kamerdebat van woensdag over het commissierapport kan voorzitten, nu blijkt dat zij een rol rond de Teeven-deal heeft gespeeld.

De oppositie wil naast Van Miltenburg ook anderen kunnen ondervragen, bijvoorbeeld oud-minister Opstelten. De coalitie blokkeerde dat plan.

    • Christiaan Pelgrim