‘Kaasboerderij De Zuidgeest, goededag’

Thomas Rueb belt Marjo Huijsmans (55) uit Bergen op Zoom. Uit haar kaasboerderij werden dinsdag 130 kazen gestolen.

Hoe kwam u erachter?

„Mijn zoon woont vlakbij de winkel. Hij wilde ’s ochtends een potje yoghurt halen voor zijn ontbijt. Toen bleek de deur geforceerd. De banden van zijn auto waren lekgestoken – zodat niemand de achtervolging kon inzetten. De auto van mijn andere zoon was gestolen om meer kaas te kunnen meenemen.”

Wat is de schade?

„Alle kazen uit de winkel waren weg. Ook de kaasopslag was geplunderd. Dat zijn stellingen, negen hoog, met zes kazen aan weerskanten. We zijn nog aan het tellen, maar het gaat om ergens tussen de 130 en 150 kazen. Dat geloof je toch niet? Wie gaat er nou kázen meenemen?”

Enig idee?

„Ik vermoed dat ze naar het buitenland gaan. De politie denkt aan Oost-Europeanen. Gisteren kreeg ik een berichtje van een collega uit Udenhout: daar was drie weken geleden hetzelfde gebeurd. Ze hadden toen 80 kazen gestolen. Zelfde werkwijze, ook met lek gestoken banden. En ook daar werd de kruiwagen gebruikt.”

De kruiwagen?

„Ja. Toen de boel enigszins gekalmeerd was, wilden mijn zoons de kalfjes voeren en toen bleek de kruiwagen zoek. Die lag 200 meter verderop in de bosjes. Ze hadden onze schorten gebruikt om ’m mee te bedekken, ik denk om de kazen schoon te houden.”

Ze wisten dus precies wat ze aan het doen waren.

„Ja. Die kazen zijn 12 kilo per stuk, doen zo’n 10 euro per kilo... Reken maar uit. Ze hebben trouwens ook een laptop meegenomen, wat rundvlees en dertig paar sokken die mijn moeder van 86 heeft gebreid.”

En wat nu?

„De kazen zijn met viltstift genummerd. Ik hoop dat ze ergens opduiken. De heel jonge kazen hebben ze deels laten liggen, die kunnen we nog verkopen. Het gaat vooral om jongbelegen, belegen, extra belegen en oud. Dat gaat wel weer even duren.”

    • Thomas Rueb