Angela Merkel: dé persoon van 2015, voor Abu Bakr al-Baghdadi en Donald Trump

Angela Merkel is met het uitbreken van de eurocrisis, de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingencrisis volgens Time Magazine de belangrijkste politicus. Het Amerikaanse blad riep de Duitse bondskanselier, die nu tien jaar in functie is, uit tot Person of the Year.

Op de tweede en derde plaats staan respectievelijk Abu Bakr al-Baghdadi, leider van Islamitische Staat, en Donald Trump, Republikeins presidentskandidaat in de VS. De hoofdredacteur van Time roemt Merkel om haar leiderschap. Geen flair, geen charisma. Haar stijl kenmerkt zich door soberheid, schrijft Nancy Gibbs. „Angela Merkel heeft bijgedragen aan het behoud en het bevorderen van een open Europa, in tijden van aanhoudende economische onrust en een vluchtelingencrisis.”

Time roept jaarlijks een persoon, groep mensen, idee, plek of machine uit tot ‘persoon van het jaar’. Vorig jaar wonnen alle bestrijders van ebola in Afrika. Andere winnaars zijn paus Franciscus (2013), Barack Obama (2008 én 2012), Facebook-oprichter Mark Zuckerberg (2010) en Albert Einstein (1999). Merkel (61) is de vierde vrouw sinds 1927 en de eerste sinds 1986, toen de Filippijnse oppositieleider Corazon Aquino de titel kreeg. Merkel is de eerste Duitse winnaar sinds Willy Brandt, de bondskanselier die in 1970 de eretitel kreeg voor zijn pogingen om in de Koude Oorlog de relatie tussen Oost en West te ontspannen.

De Person of the Year-uitgave is commercieel belangrijk voor Time. De titel houdt het midden tussen een pr-stunt en politiek theater, zeiden critici in het verleden. De special geeft een belangrijke impuls aan de ingezakte losse verkoop van het weekblad. Die halveerde in zeven jaar bijna, tot 60.000 vorig jaar. Time heeft wel ruim drie miljoen abonnees. (NRC)