Hoe komt Louis deze inzinking te boven?

Vierde in de competitie, ondermaats spel, kritiek van de achterban en nu de uitschakeling in de Champions League. Het rommelt bij Manchester United en dus worden de pijlen gericht op coach Louis van Gaal, die bezig is aan zijn tweede seizoen in Manchester en afgelopen zomer voor 140 miljoen euro inkocht aan nieuwe spelers. Maar komt het nog wel goed? Vier kenners aan het woord.

Foppe de Haan - trainer SC Heerenveen

"Manchester heeft een enorm gebrek aan scorend vermogen, ze maken erg weinig goals. Dat heeft niet alleen met de spits te maken, dat komt ook door een gebrek aan creativiteit: ze creëren simpelweg te weinig kansen. Goede voorzetten geven de buitenspelers niet."

 

"Op links loopt Memphis Depay,  maar hij heeft moeite met het niveau. Manchester zit momenteel in een struggle for life periode. Van Gaal heeft een type speler nodig als Arjen Robben, iemand met creativiteit en inventiviteit. Hij was op het WK in Brazilië  vorig jaar  briljant onder Van Gaal. Het inkoopbeleid bij Manchester is niet goed genoeg geweest. Uiteindelijk krijgt Van Gaal het wel weer aan de praat. Maar de vraag is hoeveel tijd hij nog krijgt."

Geert Langendorff - auteur Different Cook, over Louis in Manchester

"De eigenaren zijn nog altijd tevreden over hem, maar steeds meer fans morren over het saaie spel. Hij  zal niet in december worden ontslagen, maar als ook de titel uit zicht raakt, is een revolte niet uitgesloten. Engelse media roepen de directie al op om naar mannen als Josep Guardiola en Carlo Ancelotti te kijken."

"Vooral zijn moeizame aankoopbeleid speelt Van Gaal parten. Hij zegt scorend vermogen te missen, maar liet deze zomer wel Robin van Persie, Javier Hernadez en Angel di Maria gaan. Di Maria kostte de club 75 miljoen euro en scoort nu aan de lopende band. De aankopen die het voor hem moeten doen, laten het niet zien. Vooral Schweinsteiger viel dinsdag door de mand. Hij was veel te traag. Er  is waardering voor de persoon Van  Gaal, maar minder voor zijn koppigheid. Met een winterse aankoop kan hij goodwill herwinnen.  Alleen hebben Van Gaal en United niet meer de aantrekkingskracht van  voorheen. Topspelers kiezen minder snel voor United. Dat is ook wat  de ploeg kenmerkt: een gebrek aan sterren. De enige die nog over is? Keeper David de Gea."

Robert Maaskant  - oud-trainer van o.a. NAC Breda en FC Groningen

"Als trainer moet je tactiek zo veel  mogelijk aansluiten bij het karakter van de club. Willen fans kick and rush, dan kies je niet voor tika-taka. Maar iemand als Van Gaal kan  het publiek nooit helemaal volgen. Dan  is het chaos. Fans zijn vaak ook  kortzichtig. Ze zien 20 procent van de  wedstrijd. De rest van de tijd halen ze bier en staan ze te ouwehoeren."

 "Wel weet ik bijna zeker dat Van Gaal zich ook ergert aan zijn spelers. Maar zoals er tegenwoordig om het hoofd van een trainer wordt geroepen, vind ik absurd. Dat Van Gaal onder druk staat, is daar een voorbeeld van. PSV had jaren geen succes, maar Phillip Cocu mocht blijven. Elders was hij waarschijnlijk al ontslagen. Kijk waar de club nu staat."

Dwight Lodeweges - oud-trainer van o.a. SC Cambuur, SC Heerenveen

"Manchester United heeft geen topspits op dit moment. Hun huidige spits Anthony Martial kan op termijn een heel goede worden, maar hij is nog vrij jong [net 20 jaar, red.]. Ik  zou de clubleiding adviseren een goede, ervaren spits te kopen in de winterstop. Louis moet de tijd  krijgen." 

"Al spelen er soms ook andere krachten en machten bij een club als Manchester United. Maar hij verdient het voordeel van de twijfel, uiteindelijk krijgt hij het wel weer op de rails. Hij is zo’n vakman, op basis van zijn track record denk ik dat het hem gaat lukken. Zo’n mindere periode als deze bij Manchester United overkomt ons allemaal wel eens als trainer."

    • Fabian van der Poll
    • Steven Verseput