Gent verrassing in Champions League

De grootste verrassing van het laatste avondje Champions League in dit jaar kwam uit België, waar AA Gent zich voor de achtste finales plaatste. Daarmee is sinds het seizoen 2000-2001 België weer vertegenwoordigd in de knock-outfase.

AA Gent versloeg in de laatste groepswedstrijd Zenit met 2-1, waardoor op eigen kracht de volgende ronde werd bereikt. De thuisnederlaag (2-0) van concurrent Valencia tegen Lyon deed er niet meer toe.

Het Engelse voetbal beleefde een vreugdevolle avond. Chelsea en Arsenal plaatsten zich op de valreep voor de knock-outfase. Chelsea won met 2-0 van Porto en Arsenal versloeg in Athene Olympiakos met 3-0.

De gelukkigste ploeg was AS Roma, dat niet verder kwam dan 0-0 tegen Bate Borisov, maar concurrent Bayer Leverkusen gelijk (1-1) zag spelen tegen Barcelona. Roma gaat door.

De loting voor de knock-outfase heeft maandag vanaf 12.00 uur plaats in het UEFA-kantoor in het Zwitserse Nyon. De groepswinnaars zijn geplaatst en loten een ploeg die tweede is geworden. De uitzondering is dat nooit geloot kan worden tegen een tegenstander uit de groepsfase. Verder heeft de UEFA beslist dat Russische en Oekraïense ploegen niet tegen elkaar kunnen spelen. Een duel Zenit-Dinamo Kiev is uitgesloten.

De groepswinnaars zijn: Real Madrid, Atlético Madrid, VfL Wolfsburg, Manchester City, Barcelona, Bayern München, Chelsea en FC Zenit. De nummers twee: Paris Saint-Germain, Benfica, Juventus, AS Roma, Arsenal, Dinamo Kiev, AA Gent en PSV.

Voor PSV geldt dat het de volgende tegenstanders kan treffen: Real Madrid, Atlético Madrid, Manchester City, Barcelona, Bayern München, Chelsea of FC Zenit. (NRC)