Fraai getekend poolavontuur

De Franse animatiefilm Tout en haut du monde (‘Reis naar het Noorden’) gaat deze week dapper het gevecht aan met het geweld van de grote animatiestudio’s, zoals De Peanuts film en The Good Dinosaur. Maar bescheidenheid is juist de kracht van het regiedebuut van animator Rémi Chayé, dat zich in tsaristisch Rusland anno 1892 afspeelt. De opa van tiener Sasha is omgekomen bij een ontdekkingsreis naar de Noordpool. Na ruzie thuis gaat zij de wijde wereld in, overtuigd dat zij haar opa’s schip terug zal vinden. Zo komt de verwende Sasha ook in aanraking met gewone mensen.

Hoewel de film technisch niet kan tippen aan de Amerikaanse concurrenten, zijn de tekeningen erg fraai, met zachte, gedempte kleuren en vele nuances licht en schaduw. Chayé heeft een goed oog (en oor) voor weer: mist in Sint-Petersburg, storm bij Spitsbergen. De nasynchronisatie is eerst stijfjes, maar komt dan goed los. Precies als de heldin.