Ex-top Imtech verzet zich tegen miljoenenboetes van AFM

Toezichthouder AFM legt twee oud-bestuurders van Imtech uitzonderlijk hoge boetes op, wegens „leidinggeven aan een overtreding”.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft twee voormalig bestuurders van het failliete installatiebedrijf Imtech beboet omdat zij „niet volledig” zijn geweest in hun eerste persbericht over de financiering van de bouw van een pretpark in Polen. Het gaat om ex-topman René van der Bruggen en ex-financieel directeur Boudewijn Gerner.

Dat hebben de advocatenkantoren DLA Piper en NautaDutilh, die optreden voor de twee voormalig bestuurders, woensdag laten weten. Ze maakten ook bekend dat hun cliënten tegen de boetes in bezwaar gaan. Gerner kreeg twee boetes van in totaal 1,35 miljoen euro, Van der Bruggen kreeg er twee van in totaal 1 miljoen euro.

Het is de eerste keer dat de AFM een (oud-)bestuurder van een beursgenoteerd bedrijf beboet „voor het feitelijk leidinggeven aan een overtreding”, laat een woordvoerder weten. Sinds 2009 is het mogelijk om niet alleen een bedrijf te beboeten, maar ook ‘degene die tot de overtreding opdracht heeft gegeven of hieraan feitelijk leiding heeft gegeven’.

Toezichthouder AFM verwijt Van der Bruggen en Gerner twee dingen. Ten eerste was de ontbrekende informatie over de financieringsrisico’s van het pretpark „koersgevoelige informatie” die aan beleggers gemeld had moeten worden. Ten tweede kon van Imtechs persberichten over het pretpark een „misleidend signaal” uitgaan. Er had een toelichting in moeten staan over de financiële risico’s, vindt de AFM.

In het bekritiseerde persbericht van 20 juli 2012 kondigde Imtech de bouw van het pretpark Adventure World Warsaw aan als „de grootste order ooit”. Later bleek het pretpark een bron van ellende. Begin 2013 kwam er fraude in Polen aan het licht, die later wijdverbreid bleek in heel Imtech Duitsland. Het installatiebedrijf uit Gouda moest honderden miljoenen euro’s afschrijven, Van der Bruggen en Gerner moesten opstappen. Een nieuw bestuur heeft geprobeerd Imtech te redden, maar deze zomer ging het bedrijf met 22.000 werknemers failliet.

Beide beboete ex-bestuurders vinden de kritiek „gezocht” en „onterecht”, schrijven hun advocaten in afzonderlijke persberichten. Ook vinden Van der Bruggen en Gerner het niet eerlijk dat ze ieder twee boetes krijgen voor één „vermeende overtreding”.

De AFM publiceert naar verwachting vrijdag de boetebesluiten, met daarin meer details. De advocaat van Van der Bruggen schrijft dat „de aperte onjuistheid en onredelijkheid” van de AFM-besluiten voor zijn cliënt de reden zijn voor het uitbrengen van een persbericht.

Doorgaans zijn bestuurders verzekerd voor dit soort zaken. Die dekt echter niet in alle gevallen. Als de AFM het bezwaar afwijst, kunnen Van der Bruggen en Gerner nog in beroep bij de rechtbank Rotterdam en daarna nog in hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Een boetebesluit van AFM kan gedupeerde beleggers in Imtech extra munitie geven voor claims tegen het bedrijf en haar bestuurders. De Vereniging van Effectenbezitters kondigde woensdag aan samen met de curatoren van Imtech nader onderzoek te gaan doen naar het faillissement van het bedrijf.