Ajax uitgeschakeld, Fenerbahçe speelt gelijk

Om door te kunnen moest Ajax winnen tegen Molde, terwijl Fenerbahçe had moeten verliezen.

Viktor Fischer van Ajax na een gemiste kans in de match tegen Molde. Foto Olaf Kraak / ANP

Ajax blijft in de tweede helft van het seizoen verstoken van Europees voetbal. Na de snelle uitschakeling in de voorronde van de Champions League overleefde de koploper van de eredivisie ook de groepsfase van de Europa League niet. Het elftal van Frank de Boer speelde donderdag teleurstellend gelijk tegen Molde (1-1).

Twitter avatar AFCAjax AFC Ajax 90+3. Afgelopen. Helaas, het Europese avontuur zit er op voor #Ajax#UEL #ajamol https://t.co/AUFV7fNjH4

Zelfs een zege had Ajax niet naar de volgende ronde geholpen. Fenerbahçe haalde tegen Celtic namelijk het benodigde puntje (1-1). Ajax leek de afgelopen maanden in de Europaduels niet op de ploeg die in de eredivisie de wedstrijden ogenschijnlijk steeds makkelijker wint. De formatie liet het vooral voor eigen publiek afweten. De drie thuisduels met Celtic, Fenerbahçe en Molde leverden slechts drie punten op. Dat is vaak te weinig als je bij de beste twee van de poule wilt horen.

Als Ajax het eigen favoriete spelletje mag spelen, dan hebben veel tegenstanders het lastig. De club uit Amsterdam komt in de problemen als de tegenstander weinig ruimte weggeeft en fysiek geweld in de strijd gooit. Ajax laat het dit seizoen vooralsnog ook te vaak afweten in de zogenoemde topwedstrijden. De formatie won niet van Feyenoord en PSV. Twee ontmoetingen met Rapid Wien in de voorronde van de Champions League leverden slechts één puntje op. Slechts één van de zes wedstrijden in de Europa League ging gewonnen.

Ajax begon nog wel aardig tegen Molde. Donny van de Beek mocht al na veertien minuten zijn eerste treffer vieren (1-0). Nemanja Gudelj schoot op de lat en ook Davy Klaassen miste in kansrijke positie. Het spel van de thuisploeg verloor veel aan kwaliteit nadat Harmeet Singh in de 28e minuut raak schoot via de voeten van Ricardo van Rhijn, de vervanger van de geschorste Kenny Tete.

Na de gelijkmaker was Ajax geen schim meer van de ploeg die de laatste weken in de eredivisie de ene na de andere kans creëert. De ploeg liep zich stuk op de defensie van Molde, die regelmatig uit tien spelers bestond. Uit armoede probeerde Ajax het maar met kansloze afstandsschoten. Trainer Frank de Boer probeerde met het inbrengen van Anwar El Ghazi en Riechedly Bazoer iets te forceren. Dat leverde bijna succes op, want El Ghazi schoot snoeihard op de lat. Zo besloot Ajax een teleurstellend Europees seizoen in mineur en moeten de vele jonge spelers zich voorlopig in de eredivisie zien te verbeteren.

FC Groningen onmachtig in slotduel

Groningen heeft donderdagavond niet voor het gewenste zuivere slotakkoord kunnen zorgen in de Europa League. De al uitgeschakelde noorderlingen kwamen in de kille Euroborg, lang niet vol, tegen Sporting Braga niet verder dan een een monotone 0-0. Achteraf mocht de thuisclub nog blij zijn ook met pas het tweede punt in groep F. In de slotfase drongen de Portugezen gevaarlijk aan.

Groningen begon een tikkeltje afwachtend maar haalde de handrem er snel af. Omdat ook Braga niet wilde meewerken aan een vrolijk Gronings afscheid op het Europese podium werd het een onderhoudend duel. Het elftal van trainer Erwin van de Looi liet aangejaagd door de ijverige Simon Tibbling lang het beste voetbal zien. Dat resulteerde in kansen maar niet in doelpunten.

Na een kwartier had Hans Hateboer de score moeten openen. Hij kwam inglijden na een prima voorzet van Bryan Linssen maar werkte de bal van heel dichtbij heel hoog over het Portugese doel, bewaakt door de Braziliaan Matheus. Deze bleef ook koel kijken toen Danny Hoesen vrij op hem afkwam. Albert Rusnák zag een inzet via de hak van een tegenstander net naast gaan.

In defensief opzicht maakte Groningen minder indruk. Centraal achterin straalde Kasper Larsen te vaak onzekerheid uit. Het maakte Braga extra dreigend. De beste mogelijkheid van de koploper in de poule was voor Alan. Sergio Padt voorkwam onheil.

Het spelbeeld bleef zo na rust. Groningen hield initiatief, Braga viel aan waar mogelijk. De nummer vijf van de eredivisie liet na - Tibbling, Rusnák - zich te belonen. Voorin: steeds net niet, in de slotfase helemaal niet; achterin: Padt. Dus bleef het 0-0, met het nodige geluk.

AZ sluit af met gelijkspel

AZ is donderdag ontsnapt aan de vijfde nederlaag in groep L van de Europa League. De Alkmaarse ploeg speelde bij poulewinnaar Athletic Bilbao met 2-2 gelijk dankzij een late treffer van Vincent Janssen. De bezoekers kwamen door een treffer van Joris van Overeem in de 26e minuut op voorsprong. Met een doelpunt kort voor en kort na de rust nam de thuisclub de leiding over.

Janssen had echter het laatste woord, kort nadat Athletic Bilbao in dezelfde aanval twee keer de bal op de lat had gedeponeerd.

AZ won ruim twee maanden geleden de thuiswedstrijd tegen de Spaanse ploeg met 2-1. Het was de enige zege voor de Alkmaarders. Athletic was voor het begin van het zesde en laatste pouleduel al zeker van de groepswinst. AZ was al uitgeschakeld voor de volgende ronde. (ANP)