...en is een pijnlijk VVD-dossier

Het rapport over de affaire Cees H. blijft intussen politiek volop explosief. Dit is een VVD-dossier waarin zes bewindslieden, inclusief de premier, en de voorzitter van de Tweede Kamer een rol hebben. Met nog een bijrol voor de minister van Volksgezondheid.

De commissie-Oosting laat helder zien dat de Tweede Kamer herhaaldelijk door het kabinet het bos is ingestuurd. Onder meer met kletspraat over een vertrouwelijk te houden ‘persoonlijke aantekening’ die in werkelijkheid een keurig ambtelijk gespreksverslag betrof, met zeer pregnante informatie.

Toenmalig minister Opstelten lichtte de Tweede Kamer domweg fout voor en bleek de regie kwijt te zijn. Zijn aftreden, eerder dit jaar, is met terugwerkende kracht nog wat meer gerechtvaardigd. Ook staatssecretaris Teeven trad toen terug. Het blijft dubieus dat zijn geheugen, dat heel wat meer waarheid bevat dan wat er aan de Kamer werd gemeld, geen rol mocht spelen in de informatievoorziening. Dat was kennelijk ook de verwerpelijke opvatting van premier Rutte toen hij de Kamer de schriftelijke informatie onthield over het juiste bedrag dat crimineel Cees H. ontving.

Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg hield een anonieme brief over de omstreden deal voor het parlement verborgen. Dat is het gebruik in de Tweede Kamer met anonieme post – al kan de inhoud natuurlijk wel van betekenis zijn. Maar ze besefte niet dat die brief, afkomstig van een medewerker van het Openbaar Ministerie, ook voor de commissie-Oosting van betekenis was. Het is niet de eerste klunzigheid die deze voorzitter begaat.

Het eerdere optreden van de dit jaar bij Justitie aangetreden bewindslieden, minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff, is in deze kwestie niet vlekkeloos. Zij waren nog Tweede Kamerlid voor de VVD toen zij op het ministerie aanwezig waren bij de formulering van een leugenachtig persbericht. Wat hadden deze twee parlementariërs, controleurs van de regering, daar te zoeken? Ze speelden de verkeerde rol op de verkeerde plek.

Minister Schippers denkt hopelijk voortaan beter na voordat zij een conspiratietheorie de wereld instuurt: dat de zaak Cees H. niet toevallig tweemaal in verkiezingstijd werd opgerakeld, dus eigenlijk bedoeld was om de VVD een hak te zetten.

De Tweede Kamer houdt volgende week een debat, maar diverse partijen hadden op een hoorzitting vooraf ook diverse betrokkenen nadere informatie willen vragen. Kamerleden van de VVD hielden dat woensdag, gesteund door coalitiepartner PvdA, tegen. Dat is machtsmisbruik van een meerderheid in een kwestie waarin de waarheid al zo vaak de verliezer was.