Close Up: Rita Hayworth

De roodharige actrice Rita Hayworth vatte haar imago zelf nog het beste samen toen ze zei: „Mannen gaan naar bed met Gilda maar worden wakker met mij”. Ze refereerde daarbij aan haar beroemdste rol, die van femme fatale in de heerlijke film noir Gilda (1946). Gekleed in zwart satijnen jurk brengt ze hierin het hoofd op hol van alle mannen die ze ontmoet, vooral vanwege de zwoele uitvoering van het lied met de veelzeggende titel ‘Put the Blame on Mame’. Dit was het summum van sexappeal. Regisseur Orson Welles, echtgenote nummer twee (van vijf), rekende op geheel eigen en vileine wijze met dit natte dromen-imago af. Toen ze de hoofdrol kreeg in het door hem geregisseerde The Lady from Shanghai (1947) knipte hij haar lange rode lokken af en maakte haar blond. Dat was voor haar vele mannelijke bewonderaars even schrikken, ook de machtige studiobaas was er niet blij mee. Over al deze monsterlijke mannen, inclusief vader en echtgenoten, gaat het vanavond in de aan Hayworth gewijde aflevering van Close Up.