De Thuiskok: Koken met cognac: pastaschelpen

Illustratie Jet Peters

Cognac behoort tot de brandy’s (waaronder bijvoorbeeld ook Armagnac valt) die uitermate geschikt zijn voor flamberen. In het boek staat dan ook een recept om dit bij sjasliekspiesjes te doen.

Maar ik wilde de vegetariërs onder ons niet negeren en kwam daardoor uit bij dit stevige gerecht, waar in de roomsaus uitgesproken smaken als gorgonzola, cognac en pistachenoten om je smaakpapillen vechten. Cognac (40 procent of hoger) wordt verkregen uit gedestilleerde witte wijn en is vernoemd naar de streek rondom de gelijknamige stad in het zuidwesten van Frankrijk. Alleen uit deze streek mogen de dranken de naam cognac dragen.

Kook de pasta in ruim water met zout al dente. Fruit in een diepe gietijzeren pan met dikke bodem het uitje aan in de boter en laat er vervolgens de gorgonzola langzaam in smelten. Voeg de slagroom toe en laat deze 5 minuten zachtjes doorkoken. Haal de saus van het vuur en roer er cognac en pistachenoten door. Breng op smaak met zout en peper. Roer de pasta door de saus, bestrooi met peterselie en serveer direct.

Sam de Voogt

    • Sam de Voogt