‘Houdbaarheid zelfzorgmedicijnen onbekend’

Gebruikers kunnen zo bedorven of minder goed werkende medicijnen innemen, stelt de Consumentenbond.

Een vrouw neemt hoestdrank in bed. Roos Koole / ANP

Van veel zelfzorggeneesmiddelen is de uiterste houdbaarheid na opening onbekend. Volgens de Consumentenbond ontbreekt op zestig procent van de onderzochte geneesmiddelen deze noodzakelijke informatie. Dit blijkt uit een donderdag verschenen onderzoek van de organisatie, waarin het 50 hoestdranken, neussprays en antischimmelcrèmes onderzocht.

Gebruikers lopen hierdoor het risico bedorven medicijnen te gebruiken. Dit kan zowel de kwaliteit van de geneesmiddelen beïnvloeden als de medicinale werking. Ook kunnen er giftige stoffen ontstaan. Volgens Europese richtlijnen zijn fabrikanten verplicht informatie over de vervaldatum na de eerste opening op hun geneesmiddelen te zetten. Alleen op die manier weten de consumenten of bijvoorbeeld de hoestdrank of neusspray nog langer bruikbaar is.

Al jaren op de markt

Voordat een fabrikant een medicijn dat vaker dan één keer gebruikt wordt op de Nederlandse markt mag brengen, moet van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) eerst de houdbaarheid na opening worden onderzocht. Het CBG besluit vervolgens of het medicijn een handelsvergunning krijgt.

Volgens de Consumentenbond blijkt zo’n onderzoek in veel gevallen niet of nooit gedaan. Zo zegt de Consumentenbond dat bijvoorbeeld farmaceut Teva een studie voor zijn neusspray pas in 2014 heeft afgerond, maar mag het bedrijf het product al sinds 1979 verkopen van de CBG.

Houdbaarheid na opening

De Consumentenbond verwijt de CBG nalatig te zijn, want ze hadden ‘onwetende’ fabrikanten zelf moeten informeren en verplichten de noodzakelijke onderzoeken te doen. De CBG laat in een reactie weten dat de Consumentenbond absoluut een punt heeft. Dat de vermelding van de houdbaarheid na opening van een zelfzorggeneesmiddel niet eenduidig is komt volgens de CBG door regelgeving. “Die is er pas vanaf 2001 en is bovendien niet heel dwingend”, aldus het CBG.

“Voor consumenten is er wel een vuistregel: als er geen informatie staat over houdbaarheid na opening, dan geldt de algemene houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat”, zegt het CBG. Het CBG neemt het punt serieus en zegt het te gaan aankaarten bij de bedrijven die de geneesmiddelen op de markt brengen.

    • Laura van der Reijden