Pauline Krikke stapt op als algemeen directeur Scheepvaartmuseum

VVD-prominent en Eerste Kamerlid Pauline Krikke stapt ruim een jaar na haar aantreden alweer op als directeur van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam. Aanleiding is een conflict met de Raad van Toezicht van het museum. Dat heeft Krikke woensdagavond bevestigd aan NRC. „Dat de Raad van Toezicht en de algemeen directeur uit elkaar gaan, is al helder sinds beide partijen juristen hebben ingeschakeld om een en ander netjes te regelen”, schrijft Krikke in een mail. Zij zou het museum te veel als een bestuurder hebben geleid, en te weinig als directeur. Krikke, die tussen 2000 en 2013 burgemeester was van Arnhem, wil niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Het opstappen van Krikke is een tegenslag voor het Scheepvaartmuseum, dat bestuurlijk juist naar rust verlangde. Begin 2014 verlieten twee van de drie directeuren het museum, dat eind 2011 na een grote verbouwing heropende. Critici vonden het museum daarna een te commerciële koers varen. De zalenverhuur werd beperkt na een schietpartij. (NRC).