China krijgt lening van 273 miljoen voor smogaanpak

De lening werd toegezegd door de Aziatische Ontwikkelingsbank.

Een vrouw gaat in Beijing op de foto met de smog. Foto Rolex Dela Pena / EPA

China krijgt een lening van circa 273 miljoen euro om de gierende smogproblemen in Beijing en andere steden aan te pakken. Dat heeft de Aziatische Ontwikkelingsbank donderdag toegezegd, meldt persbureau AP.

Naast de hoofdstad is het bedrag ook bedoeld voor het ontwikkelen van schonere energievoorzieningen in de havenstad Tianjin en de omliggende provincie Hebei. In het betreffende gebied wonen in totaal zo’n 109 miljoen mensen.

Code rood

De toezegging komt nadat in Beijing drie dagen lang zuchtte onder een smogalarm van het hoogste niveau, code rood, iets wat de Chinese hoofdstad nog nooit eerder meemaakte. Donderdag werd dit weer ingetrokken, maar smogniveaus zijn nog steeds schrikbarend hoog in de miljoenenstad.

De provincie Hebei is een van de grootste steenkoolverbruikers van China - en is dus ook verantwoordelijk voor de enorme uitstoot van fijnstof, die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Satoshi Ishii van de Aziatische Ontwikkelingsbank zei in een verklaring:

“Slechte luchtkwaliteit heeft een niveau bereikt dat de volksgezondheid en duurzame groei in de regio belemmert.”

Maatregelen

De Aziatische Ontwikkelingsbank wil dat Hebei het jaarlijkse gebruik van steenkool met 12,4 miljoen ton terugdringt. Ook moet de uitstoot van CO2 worden verminderd. Verder wil de bank dat China overschakelt op schonere energiebronnen, het gebruik van het openbaar vervoer stimuleert en strenger gaat toezien op het naleven van milieuwetgeving.

Bekijk hier onze fotoserie van de hevige smog in Beijing (tekst gaat verder onder beeld):

Luchtverontreiniging

Beijing kampt al jaren met enorme luchtvervuiling. Begin 2013 was de concentratie fijnstof in de lucht zelfs nog veel hoger dan de circa 300 microgram per kubieke meter van de afgelopen dagen. Toen bedroeg die concentratie volgens sommige metingen zelfs 900 microgram. De officiële norm van de Wereldgezondheidsorganisatie ligt bij 25 microgram per kubieke meter. Waarden daarboven gelden als schadelijk voor de gezondheid. Veel expats verhuizen daarom, als het even kan, naar Shanghai, waar de situatie minder nijpend is.

In Beijing zelf probeert men de situatie onder andere onder controle te brengen door auto’s met even en oneven nummers om de beurt een dag op de weg toe te laten. Bij speciale evenementen in de hoofdstad, zoals een topconferentie met buitenlandse leiders, worden vervuilende fabrieken in de omgeving soms stilgelegd.

    • Casper van der Veen
    • Floris van Straaten