Opnieuw massaontslag bij Rabobank: 9.000 banen weg komende twee jaar

Rabobank schrapt opnieuw wereldwijd duizenden banen. Woensdag kondigde de bank aan dat er tussen 2016 en 2018 nog eens 9.000 arbeidsplaatsen gaan verdwijnen. Dat is bijna 20 procent van het huidige totaal.

De reorganisatie volgt op een eerdere ontslagronde die nog niet volledig is afgerond. Tussen 2013 en 2016 moesten bijna 10.000 banen verdwijnen. 7.000 banen daarvan zijn reeds geschrapt.

Het woensdag aangekondigde massaontslag is onderdeel van de nieuwe strategie van de bank die topman Wiebe Draijer eveneens aankondigde. Hij begon ruim een jaar geleden en heeft als belangrijkste taak een nieuwe koers uit te stippelen voor Rabo. De bank kampt net als andere banken met moeilijke omstandigheden, zoals strengere regelgeving, toenemende concurrentie en klanten die steeds meer digitaal bankieren.

Draijer noemt de maatregel in een persbericht „niet gemakkelijk” maar zegt dat die „noodzakelijk” is. Om te overleven moet de bank beter presteren, zegt hij. De ontslagronde, evenals prijsverhogingen, moeten vanaf 2020 leiden tot meer winst. Vakbond FNV uit felle kritiek. „Je kunt de klantgerichtheid van medewerkers onmogelijk één-op-één vervangen door de processen te automatiseren”.