19-jarige krijgt acht jaar cel voor Tjeukemeermoord

Ook al was de verdachte minderjarig tijdens de moord, toch is hij berecht volgens het volwassenenrecht.

De politie doet sporenonderzoek in een sigarenwinkel waar Kourrich zou zijn vermoord. Foto: ANP/EVERT ELZINGA

Semih K. is door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot acht jaar cel voor zijn rol in de Tjeukemeermoord. De rechter achtte bewezen dat K. heeft geholpen bij het doden van de 35-jarige Omar Kourrich uit Amsterdam, wiens verbrande lichaam in 2013 bij het Friese Tjeukemeer werd gevonden. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie (OM).

De 19-jarige K. was ten tijde van de moord op Kourrich minderjarig, maar is volgens het volwassenenstrafrecht berecht, wegens de ‘ernstige wijze’ waarop de moord is gepleegd. De rechter achtte bewezen dat K. Kourrich heeft vastgebonden en met een honkbalknuppel heeft geslagen.

Twitter avatar OM_NoordNL OM Noord-Nederland Acht jaar GS opgelegd aan 19-jarige man uit Amsterdam voor medeplegen doodslag in Tjeukemeer-zaak. Meerderjarigenstrafrecht van toepassing.

Kourrich is in 2013 een sigarenwinkel in Amsterdam vermoord door meerdere personen. Een uit de hand gelopen conflict over hennep zou het motief zijn. De hoofdverdachte van de moord, Engin K., stierf vorig jaar in zijn cel.

Naast K. kregen nog twee andere verdachten celstraffen. Marian H. is wegens medeplichtigheid tot twee jaar cel veroordeeld en Hendrik van der H., die hielp bij het verdwijnen van het lichaam van K., heeft 1,5 jaar cel gekregen.

    • Philippus Zandstra