Zo is het leven na een schietpartij: pijnstillers en paniekaanvallen

In de Verenigde Staten vinden jaarlijks schietpartijen op scholen plaats. Overlevenden hebben pijn voor het leven, paniekaanvallen en woede-uitbarstingen.

De 16-jarige Cheyeanne Fitzgerald uit Oregon. Foto Jabin Botsford / The Washington Post

Op de deur van haar kamer hangt een briefje met de tekst: ‘Niet kloppen alsjeblieft’. De 16-jarige Cheyeanne Fitzgerald uit Oregon ligt op de bank en voelt in haar rug de pijn van de schotwond. Van klopgeluiden schrikt ze. Twintig dagen geleden liep een jongen haar leslokaal binnen en schoot negen mensen dood.

De jonge vrouw is een van de zeven gewonden. Deze aangrijpende longread van The Washington Post beschrijft hoe haar leven er nu uitziet: elke vier uur medicijnen voor de lichamelijke en psychische klachten, ze durft nauwelijks alleen te zijn, heeft nachtmerries, woede-uitbarstingen en slaapt met een honkbalknuppel naast haar bed.

Gezin totaal ontwricht

Haar 52-jarige moeder heeft haar baan tijdelijk stopgezet om haar dochter fulltime te verzorgen. Als Fitzgerald een jongen - een vriendje van haar broertje blijkt later - door de tuin richting het huis ziet lopen, wordt ze hysterisch. Het hele gezin is ontwricht, Fitzgerald kan niet meer naar school, niet meer autorijden, niet meer met vriendinnen naar het winkelcentrum. Soms vindt ze een momentje troost in de condoleancebrief die ze van president Obama kreeg.

Bij de schietpartij op het Umpqua Community College werd haar long geperforeerd, haar nier doorboord, haar ribben gebroken en buikspieren gescheurd. Een van de hulpverleners zei dat ze geluk had gehad, vertelt ze aan journalist Eli Saslow.

In de Verenigde Staten vinden jaarlijks schietpartijen op scholen plaats. Lees hoeveel impact zo’n aanval heeft op het leven van de slachtoffers. Lees hoe zeven minuten het totale leven van een meisje hebben ontwricht.

De longread A survivor’s life telt 5700 woorden (leestijd: 22 minuten).

NRC maakte onderstaand filmpje over schietpartijen in de Verenigde Staten:

    • Carlijn Vis