‘Zeker 20 gemeenten blijven illegalen opvangen’

Ze gaan daarmee in tegen het kabinetsbesluit om de opvang te beperken tot zes plaatsen in Nederland.

Zes asielzoekers uit Tibet verlaten in juli dit jaar de rechtbank van Utrecht. Ze eisten daar het recht op onderdak, voedsel en kleding. Foto Remko de Waal / ANP

Gemeenten blijven illegalen opvangen, ondanks het kabinetsbesluit om de opvang te beperken tot zes plaatsen in Nederland. Van de dertig gemeenten die onderdak bieden aan mensen zonder verblijfspapieren gaan meer dan twintig dat voorlopig daar mee door. Dat stelt de NOS woensdag na een rondgang.

De gemeenten zetten de opvang – beter bekend onder de noemer ‘bed, bad en brood’ - voort omdat ze niet willen dat illegalen op straat terechtkomen. Zo houdt de gemeente Groningen plek voor meer dan 100 mensen zonder papieren en zijn er in Arnhem tussen de 20 en 100 plekken beschikbaar.

De gemeenten gaan daarmee in tegen het kabinetsbesluit van dit voorjaar. Toen besloten regeringspartijen PvdA en VVD dat de opvang moest worden beperkt tot de vijf grote steden en Ter Apel. Die sobere opvang moest dan de ‘voorfase’ zijn voor een terugkeer naar het land van herkomst. De Raad van State oordeelde later dat dit toegestaan was.

‘Geen illegalen op straat’

Veel gemeenten gaan echter door en zeggen tegenover de NOS dat ze dat blijven doen totdat er een oplossing is geregeld. De Groningse wethouder Ton Schroor zegt daarover tegen de omroep:

“Wij gaan geen mensen op straat laten slapen, omdat het rijksbeleid niet sluitend is. Zoals het al jaren niet is.”

Dat gemeenten ingaan tegen het kabinetsbesluit is volgens NRC-redacteur Sheila Kamerman niet nieuw, maar dat zo veel gemeenten het doen wel. Ze zegt:

“Dit is elke keer weer een kwestie. Den Haag wil de opvang aan illegalen weigeren, maar dan komt het probleem bij de gemeenten terecht. En die willen niet dat ze op straat terechtkomen.”

    • Joost Pijpker