Rechter houdt AOW-leeftijd voor Friese weduwe op 65 jaar

Een 59-jarige weduwe uit het Friese Joure houdt het recht om vanaf haar 65ste levensjaar AOW te ontvangen, ook al ligt de leeftijdsgrens voor de uitkering dan op 67 jaar. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden onlangs bepaald in een zaak tegen de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De rechter heeft volgens Fred ter Hennepe, advocaat van de weduwe, bepaald dat de vrouw een gerechtvaardigde verwachting had dat zij als 65-jarige AOW zou krijgen. Volgens de advocaat geldt dit alleen voor die mensen die al vóór 2013 het arbeidsproces verlaten hebben. „Iemand die nu werkt, heeft het alternatief om door te werken. Mensen zoals deze mevrouw hebben geen alternatief”, zegt Ter Hennepe in een toelichting. De SVB gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. (NRC)