Yahoo splitst zichzelf af van Alibaba

Yahoo moet zien te overleven zonder de winstgevendheid van online winkelgigant Alibaba.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Internetbedrijf Yahoo heeft laten weten dat het om belastingtechnische redenen een streep haalt door plannen om de aandelen van de Chinese online winkelgigant Alibaba te verkopen. Dat meldt persbureau Reuters.

In plaats daarvan splitst het bedrijf zichzelf af van Alibaba. Dit doet Yahoo door een nieuw beursgenoteerd bedrijf op te richten waarin het al zijn internetactiviteiten bundelt, met uitzondering van Alibaba.

Door af te splitsen van Alibaba, hoopt Yahoo meer duidelijkheid te scheppen over zijn eigen marktwaarde. Op dit moment wordt die geschat op 35 miljard dollar, waarvan het grootste deel bestaat uit de belangen in Alibaba en Yahoo Japan. Alleen de marktwaarde van Alibaba is al ruim 30 miljard dollar waard.

Plannen om aandelen Alibaba te verkopen liepen in september spaak toen duidelijk werd dat over een aandelenverkoop inkomstenbelasting moest worden betaald. De nieuwe constructie, ook wel reverse spinoff genoemd, is volgens CEO Marissa Mayer de meest gunstige uitkomst voor aandeelhouders. Zij behouden hun Alibaba-aandelen naar rato.

Toch zijn aandeelhouders sceptisch over de plannen. De koers van het aandeel Yahoo stond rond het middaguur (lokale tijd) met 3,4 procent in het rood. Aanvankelijk waren beleggers positiever; bij opening stond de koers 1,7 procent in de plus op de technologie-index Nasdaq.