Tegenvallend slot van emotionele avond

Een emotionele avond in Naestved kreeg een licht onbevredigend slot. Het Nederlands handbalvrouwenteam speelde, na een weggeven voorsprong van vijf punten, met 28-28 gelijk tegen Zweden op de dag dat voormalig international en oud-keeperstrainster Jokelyn Tienstra overleed.

De emoties verhevigden nadat de internationale handbalbond IHF weigerde voor aanvang van de wedstrijd een minuut stilte in acht te nemen. De speelsters, die de 45-jarige Tienstra persoonlijk kenden en een rouwband droegen, dwongen de minuut stilte uiteindelijk af door met de complete selectie demonstratief op het veld te gaan staan, waarna de speaker gedwongen was de reden uit te leggen.

Na afloop hadden de speelsters een katerig gevoel. Vanwege de uitslag, maar vooral vanwege het wedstrijdverloop. Ze zagen geen kans een voorsprong van vijf punten over de streep te brengen. En dat deed pijn tegen een ploeg die als de belangrijkste concurrent voor de eerste plaats in de groep wordt gezien.

Wil Nederland in de voordelige positie als groepswinnaar aan de achtste finales beginnen, dan moeten de twee resterende wedstrijden tegen achtereenvolgens Cuba en Polen worden gewonnen en het doelsaldo beter zijn dan die van Zweden. Voorlopig staat Nederland negentien doelpunten in de plus, maar Zweden heeft met China en Cuba op papier nog tweede zwakke tegenstanders. (NRC)