Wil de eigenaar van deze drie Boeing 747’s zich melden?

De vliegtuigen moeten terug naar de rechtmatige eigenaar, maar er is één probleem: tot op heden heeft nog niemand zich gemeld.

In de advertentie valt te lezen dat de lege vliegtuigen binnen veertien dagen moeten worden afgehaald. Screenshot YouTube/Worldpress

Bij het depot met gevonden voorwerpen op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur staan al een jaar lang drie Boeing 747’s. De vliegtuigen moeten terug naar de rechtmatige eigenaar, maar er is één probleem: tot op heden heeft nog niemand zich gemeld. De manager van de Maleisische luchthaven heeft daarom een advertentie in de Engelstalige krant The Star laten plaatsen. De toestellen moeten worden opgehaald, en snel ook.

In de advertentie staat dat de lege vliegtuigen binnen veertien dagen moeten worden afgehaald. Komt de eigenaar voor die tijd niet opdagen, dan verkoopt de luchtvaartmaatschappij de toestellen.

Niet dat de vliegtuigen nog veel opleveren. Een redacteur van zakenwebsite Bloomberg legt uit dat de toestellen daarvoor te oud zijn:

“Het betreft vliegtuigen van het type Boeing 747-200F, die werden in 1991 uit de productie gehaald. Destijds kostte een 200F rond de 380 miljoen dollar. Vandaag de dag levert een model uit 1991 nog 13 miljoen op en een oudere versie gaat voor een tiende van die prijs van de hand.”

De sloper

Dat is dan ook de voornaamste reden volgens de redacteur van Bloomberg dat de toestellen na een jaar nog steeds stof staan te happen op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur. De kosten die zijn gemaakt voor het stallen zijn namelijk aanzienlijk hoog en de kans dat de toestellen nog de lucht in gaan, is klein:

“Nu de economie in China minder sterk groeit, is er weinig kans dat de drie vrachtvliegtuigen ooit nog op gaan stijgen.”

Volgens hem is de kans dus groot dat de toestellen nog maar één ding rest: de sloper. Maar dat hóéft niet. In Amerika kocht iemand een afgekeurd toestel voor 100.000 dollar. De man gaf nog eens 120.000 dollar uit aan vervoer, onderhoud en renovatie en doopte het toestel om tot zijn huis.

    • Maarten Back