Een beursgang is steeds minder populair - hoe kan dat?

Terwijl aan de AEX ABN Amro en Lucas Bols feestelijk onthaald werden, beleeft de beurs in de VS waarschijnlijk ‘the worst year’ sinds de crisis. Hoe kan dat?

Foto EPA

Waar blijven de bedrijven? Terwijl aan de Amsterdamse beurs ABN Amro, jeneverstoker Lucas Bols of brillenwinkeleigenaar GrandVision feestelijk onthaald worden, blijft het aan de beurs in de Verenigde Staten relatief leeg. Gingen er vorig jaar nog 358 bedrijven naar de beurs, en werd daar gezamenlijk bijna 60 miljard dollar (55 miljard euro) mee opgehaald, voor dit jaar staat het aantal beursgangen slechts nog op 228. En de opbrengst? 36,1 miljard dollar, blijkt uit cijfers van financieel persbureau Bloomberg.

Het is waarschijnlijk “the worst year” voor beursgangen sinds de crisis, schrijft Business Insider al. Hoe kan dat?

Amsterdamse beursnoteringen

Eerst maar eens wat cijfers. In Nederland groeit het geld dat met beursgangen opgehaald wordt juist wel, blijkt uit dezelfde data van Bloomberg. Kleine getallen weliswaar, in vergelijking met de Verenigde Staten, maar een stijgende lijn.

De beursgang van ABN Amro leverde het meest op van alle nieuwe beursnoteringen in Amsterdam. De opbrengst berekent Bloomberg aan de hand van de introductieprijs van een aandeel en het aantal aandelen dat wordt uitgegeven. Het kan zijn dat het verkopende bedrijf - in het geval van ABN Amro is dat natuurlijk de staat - via verschillende constructies op een later moment meer heeft verdiend aan de beursgang. Dat is niet in deze gegevens terug te zien.


NB: Bedrijven die een notering aan Euronext krijgen maar ook al aan een andere beurs genoteerd stonden, zoals Kleppiere en Warehouses de Pouw, zijn niet in de data van Bloomberg meegenomen. Beide ondernemingen zijn sinds dit jaar ook genoteerd aan Euronext in Amsterdam.

Voor West-Europa zijn de cijfers minder eenduidig. Het aantal beursgangen blijft vooralsnog iets achter op vorig jaar, maar de opbrengst stijgt.

Liever een overname

Wat is er aan de hand? In de VS kiezen bedrijven liever voor een overname dan voor een beursgang. Er gaan dan wel minder bedrijven naar de beurs, maar het geld dat omgaat in fusie-of overnamedeals neemt sterk toe, becijferde The Wall Street Journal. Het geld dat gemoeid is met mergers en acquisitions steeg in de VS afgelopen jaar met al bijna 50 procent naar 2,3 biljoen dollar.

De effectenmarkt is onberekenbaar, beredeneren de bedrijven, en risicovoller dan een investering van een andere partij. De teleurstellende beursgang van techbedrijf Square zaaide twijfel over het potentieel van start-ups die naar de beurs gaan.

Het kan even duren

Daar komt bij dat bij een overname het geld in één keer op tafel ligt, terwijl het bij een beursgang zo tot twee jaar kan duren voordat alle aandelen verkocht zijn, zegt Rob Oudman, directeur bij zakenbank Houlihan Lokey Leonardo. Zie ABN Amro: dat heeft ook nog maar 23 procent van de aandelen naar de beurs gebracht. De kans op succes, snelheid: dat is de afweging, zegt Oudman.

Dat er in Nederland dit jaar wél relatief veel bedrijven naar de beurs zijn gegaan, heeft waarschijnlijk simpelweg te maken met tijd. “Veel beursgangen waren al in de voorbereiding, maar werden steeds uitgesteld.”

    • Annemarie Sterk