Dow Chemical en DuPont dichtbij megafusie

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

De chemiereuzen Dow Chemical en DuPont voeren vergevorderde gesprekken over een fusie, meldt The Wall Street Journal. De overeenkomst kan in de komende dagen al worden aangekondigd. Als de deal rondkomt markeert dat het einde van beste jaar ooit op het gebied van overnames.

Met de fusie ontstaat een gigantisch bedrijf met een jaarlijkse omzet van zo’n negentig miljard dollar, dat wereldwijd leidend is in alles van plastic tot industriële chemische producten en agrarische producten. Huidig Dow-topman Andrew Liveris komt aan het hoofd te staan van het nieuwe bedrijf.

Onder druk van de aandeelhouders waren allebei de bedrijven al bezig hun activiteiten te herstructureren. Zo hebben ze beiden al producten afgestoten die hen ooit beroemd hebben gemaakt. Mogelijk wordt het bedrijf direct na de fusie in drie delen gesplitst.

De chemiebedrijven zijn allebei roemruchte Amerikaanse instituten. DuPont werd opgericht door de Franse buskruitmaker E.I du Pont die in 1800 naar de Verenigde Staten kwam en Dow Chemical werd in 1897 opgericht door de elektrochemische pionier Herbert Henry Dow.

Morgan Stanley moet 1200 banen schrappen

Na het slechtste kwartaal in de obligatiehandel sinds de financiële crisis voelt zakenbank Morgan Stanley zich gedwongen 1200 mensen te ontslaan. Volgens The Financial Times gaat het om obligatie- en valutahandelaren van de FICC-afdeling en hun back-office.

Om in de huidige markt overeind te blijven is het echt nodig de banen te schrappen, staat in een intern memo:

“The staff reduction results in businesses that are critically and credibly sized for the current market.”

Door de strengere regels voor kapitaal, terugvallende klantactiviteit en de verschuiving naar elektronische handel zijn de opbrengsten van de handel in obligaties, valuta en commodity’s flink gedaald. Alle banken op Wall Street hebben daarmee te maken, maar de winst van Morgan Stanley is sterker omlaag gegaan dan die van andere banken.

Race om robotlanding op de maan wordt in 2017 beslist

Twee bedrijven gaan de uitdaging aan om met een robot op de maan te landen en daarmee dertig miljoen dollar te winnen. Het gaat om het in Silicon Valley gevestigde Moon Express en SpaceIL uit Israël, schrijft The Verge. Beide bedrijven hebben betaald voor een lancering in 2017, maakte de organisator Google Lunar X-Prize bekend.

Al sinds 2007 probeert Lunar X-Prize bedrijven enthousiast te krijgen en nadat de deadline voor de inschrijving voor de maanrace in 2012 werd verlengd zijn er nu dus in elk geval twee bedrijven die het gaan proberen. Er zijn nog veertien andere bedrijven met plannen, maar die zijn nog niet goedgekeurd.

Moon Express hoopt uiteindelijk dure grondstoffen te kunnen gaan winnen op de maan en werkt samen met Rocket Lab dat een nieuwe elektrische raketmotor heeft ontwikkeld. De Israëlische non-profit organisatie SpaceIL maakt gebruik van SpaceX-raketten. Het jaar 2017 wordt sowieso boeiend voor ruimteliefhebbers, want dan hebben Boeing en SpaceX ook hun eerste commerciële ruimtevluchten voor particulieren gepland.

    • Arjan Meesterburrie