Myanmar opent eigen aandelenbeurs


Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Voor het eerst wordt in Myanmar de beursklok geluid. Met steun van Japan opent woensdag de aandelenbeurs in hoofdstad Rangoon, schrijft de Financial Times. Er is nog een hoop onduidelijk over de nieuwe beurs. Volgens de FT willen autoriteiten de formele oprichting uit de weg hebben voordat de nieuwe regering wordt gevormd.

Erg hoog zijn de verwachtingen niet. Investeerders en handelaren zeggen voorlopig geen transacties te verwachten. Het blijkt moeilijk te zijn om bedrijven te vinden met winstpotentie, die ook nog eens naar de beurs willen. Er zou een lijst zijn met tien bedrijven die mogelijk een beursnotitie willen. Onder meer First Myanmar Investment, Myanmar Citizens Bank en Myanmar Thilawa SEZ Holdings zouden op die lijst staan.

Toch is David Grayson, CEO van Auerbach Grayson, een Amerikaans handelsbureau dat de markt in Rangoon nauwlettend in de gaten houdt, behoorlijk optimistisch:

“Drie jaar geleden kon je nog geen nieuwe auto kopen in Myanmar, er was niets dat leek op een geldautomaat of een mobiel netwerk. (…) Het is als investeren in een start-up - alleen is deze start-up een land met 60 miljoen mensen.”

Méér Club Med-parken in China

Het Franse Club Med breid flink uit in China. Naast de drie bestaande vakantieparken worden er nog drie gebouwd. Daarnaast wil het bedrijf vanaf 2017 ieder jaar een aantal ski-parken openen. Dat meldt de South China Morning Post. Volgens de CEO voor de Chinese regio, Gino Andreetta, maakt het bedrijf gebruik van een veranderende vakantiecultuur:

“Vijf jaar geleden draaide alles om werk [voor de Chinezen], maar tegenwoordig is het belangrijk om van het leven te genieten en dat is waar het bij Club Med om draait.”

Club Med is in handen van het Chinese conglomeraat Fosun dat flink wil investeren in Chinees toerisme. Chinezen maakten vorig jaar 3,6 miljard binnenlandse reizen en reisjes en 116 miljoen reizen naar het buitenland. Fosun kocht Club Med eerder dit jaar. Het kocht ook een aandeel in het Britse Thomas Cook en het Canadese Cirque du Soleil.

Sharp stoot lcd-productie af

De afdeling van electronicabedrijf Sharp die lcd-schermen maakt, wordt een zelfstandig bedrijf. Sharp stoot de productie van lcd-schermen af, meldt de Nikkei Asian Review. In maart wordt een verlies van 30 miljard yen (224 miljoen euro) verwacht over het afgelopen boekjaar. Dat komt onder meer door de verliesgevende lcd-divisie.

Er wordt een plan opgesteld dat Sharp moet helpen om te reorganiseren. Het Japanse Innovation Network heeft al eerder Japanse producenten geholpen bij zulke operaties, schrijft de Nikkei Asian Review. Mogelijk worden Sharps kredietverstrekkers, Mizuho Bank en Bank van Tokyo-Mitsubishi UFJ gevraagd rechtstreeks in het nieuwe lcd-bedrijf te investeren.

    • Eefje Rammeloo