'We willen nu een open haard. Lekker burgerlijk'

Marvin Koppejan (34) is medeoprichter van animatiestudio Woodwork. Ruim 50 uur per week leidt hij een team van vijf creatievelingen. Samen met vriendin Nina en zoon Jonas woont hij in een koophuis in Amsterdam.

foto Bob van der Vlist

in

‘Ik heb vroeger bij verschillende werkgevers in loondienst gewerkt en daardoor veel geleerd over hoe een bedrijf werkt en hoe je een team bij elkaar houdt. Toch vind ik het leuker om zelf te ondernemen. Je krijgt direct feedback van klanten als je iets moois hebt geleverd en wordt direct beloond als je goed werk hebt verricht. Bovendien heb ik er nu geen moeite mee om vaak over te werken, als je dat voor je baas moet doen breekt het je toch op.

„Wij werken voor verschillende merken, van Facebook tot Adidas en NPO 3, maar ook voor Daimler, Philips en Hellmanns-mayonaise maakten we commercials. Ik geef leiding bij het bedenken en uitvoeren van concepten. Variatie in het werk en in de opdrachtgevers zorgt voor uitdaging en zo blijft het leuk voor het team en voor mezelf. Je probeert altijd volledig achter je werk te staan, zowel visueel als inhoudelijk. Dat is niet altijd haalbaar, daarom wisselen we opdrachten graag af met vrij werk.

„Ik vind dat ik een net salaris heb. Daarnaast ontvang ik een winstuitkering, maar die verschilt per jaar. Tot nu toe hebben we veel geïnvesteerd in het bedrijf. We hebben een opname- en geluidsstudio gebouwd en de bijbehorende film- en audioapparatuur aangeschaft. Verder zijn een goeie server, computers en een monster van een koffiemachine ook broodnodige investeringen geweest.”

Uit

‘Door de komst van mijn zoon is mijn leven en dus ook mijn uitgavenpatroon aardig veranderd. Ik ga ’s avonds minder vaak de deur uit om te eten, iets te drinken, of naar de bioscoop te gaan. Dat doe ik nog ongeveer een keer per week. Voordat Jonas werd geboren heb ik een PlayStation 4 gekocht, dan heb ik wat te doen als hij in bed ligt. Ook besteed ik meer geld en aandacht aan ons relatief nieuwe huis. Zo hebben we deze zomer een houtkachel voor op het dakterras gekocht en nu het winter is, zijn we naar een open haard aan het kijken. Lekker burgerlijk.

„Per jaar ga ik ook graag een paar keer op wintersport met vrienden. Dan trekken we een lang weekend met een gids door de middle of nowhere en gaan we in vier dagen helemaal stuk. Je moet wel kunnen boarden want het is soms best gevaarlijk buiten de piste, maar het is een uitstekende manier om je hoofd leeg te maken.

„Per keer kost me dat zo’n 700 tot 800 euro. Daar moet dan nog wel materiaal bij zoals een lawinepieper, sonde en een schep. Vorig jaar heb ik nog een airbagrugzak (van rond de 600 euro) gekocht, want dat is een vereiste wanneer je off-piste gaat. Ook heb ik een nieuw snowboard aangeschaft. Dat soort dingen moet je natuurlijk gewoon huren want het is hartstikke duur, maar ik ben wel iemand die dat gewoon wil hebben.”

    • Liza Titawano