‘Wat ik doe staat niet in een functieomschrijving’

Springest is de winnende werkgever in de categorie Nieuwe Helden

Debbie van Veen (29), lead link Smooth Operations bij Springest, een vergelijkingssite voor opleidingen en trainingen.

‘Ik ben verantwoordelijk voor het soepel verlopen van de processen bij Springest; van human resources tot boekhouden. Mijn doel is dat mijn collega’s zo gelukkig en productief mogelijk zijn op hun werk. Wat ik doe staat niet in een functieomschrijving; ik heb een aantal rollen en die veranderen steeds. Zo kon ik me als historicus stap voor stap de boekhouding eigen maken. Eigenlijk leren we hier vooral door steeds van rol en taken te wisselen. En we leren van elkaar.

„Tijdens de wekelijkse Friday Town Hall meeting vertel ik bijvoorbeeld over boekhouden, een andere collega die heel goed is met klanten aan de telefoon vertelt hoe hij dat doet. Tijdens Hackdays werken we met elkaar aan ideeën waar we anders niet aan toekomen. De laatste keer heb ik een systeem opgezet om het corvee te regelen, maar ik werk ook vaak samen met de developers door teksten of ontwerpen te maken. Juist omdat ik vanuit mijn rol normaal niet bezig ben met het product van Springest is zo’n dag heel inspirerend. Tijdens een meetup ‘programmeren voor meisjes’ kwam ik op het idee om te leren programmeren. Een collega organiseerde een bootcamp en die heb ik gevolgd. Toch denk ik niet dat mijn volgende rol technisch is. Ik wil me eerst financieel nog meer ontwikkelen, zodat ik straks als CFO (Chief Financial Officer) steeds meer taken kan overnemen van de oprichter.”

Het onderzoek over Springest:

Springest is zeven jaar geleden begonnen als de eerste vergelijkingssite voor opleidingen en trainingen. Wat het bedrijf bijzonder maakt, is de manier waarop het is georganiseerd. Niemand is er de baas, er zijn geen managers en bureaucratie. De 25 medewerkers op het kantoor in Amsterdam hebben verschillende rollen, de inhoud ervan bedenken ze samen. Vooral deze flexibiliteit en vrijheid maken dat Springest het bedrijf is met het meest inspirerende leerklimaat.