Oud-bestuurder Achmea vervolgd voor rol bij fraude

Foto ANP

Voormalig Achmea-bestuurder Jeroen van Breda Vriesman wordt vervolgd voor zijn rol in een fraudezaak rond fitnesscentra van de grootste schade- en zorgverzekeraar van Nederland. Dat heeft het OM vanmorgen bekendgemaakt.

Het lid van de raad van bestuur van Achmea (20 miljard inkomsten, 16.000 werknemers) verliet deze zomer de verzekeraar (bekend van Zilveren Kruis, FBTO, Centraal Beheer) vanwege de duur van het strafrechtelijk onderzoek dat naar hem liep. In september 2014 besloot hij al zijn functie tijdelijk neer te leggen.

 

 

Justitie vermoedt dat er gefraudeerd is rond de uitbetaling van een bonus aan de toenmalige directeur van de fitnesscentra van Achmea, die de verzekeraar vorig jaar heeft verkocht. Bij dat verkoopproces kwam de verzekeraar er zelf achter dat er gerommeld was met betalingen en meldde dat bij het OM.

Om belasting te ontduiken werd in 2007 een „blijf- en presteerpremie” verwerkt in de huurinkomsten die de directeur had uit centra die hij aan zijn werkgever verhuurde. Bij vier panden die de directeur van Achmea Health Centers aan Achmea Health Centers verhuurde werd de huur verhoogd of de contractperiode verlengd, waardoor nauwelijks belasting werd betaald over de bonus. Het OM spreekt van „het vals opmaken van huurovereenkomsten”.

Van Breda Vriesman wordt niet verdacht van fraude, maar van het „faciliteren” ervan. Hij keurde de constructie goed waarbij via valsheid in geschrifte de bonus werd uitbetaald. Hij weigerde een schikking met Justitie waardoor hij nu gedagvaard wordt. (NRC)