‘Veel minder Volkswagens met CO2-fouten’

Niet 800.000, maar ‘slechts’ 36.000 Volkswagens hebben fouten in de CO2-meetapparatuur.

De CEO van Volkswagen, Matthias Mueller inspecteert een Volkswagen bij de fabriek in Wolfsburg.
De CEO van Volkswagen, Matthias Mueller inspecteert een Volkswagen bij de fabriek in Wolfsburg. Foto Julian Strattenschulte/ AFP

Na onderzoek heeft Volkswagen vastgesteld dat niet 800.000, maar “slechts” 36.000 auto’s fouten hebben bij meetapparatuur die de CO2-uitstoot vaststelt. Dat heeft het autoconcern woensdagmiddag bekendgemaakt. In totaal zijn negen modellen uitgerust met deze CO2-uitstootfouten.

Begin november liet Volkswagen weten dat de “onregelmatigheden” met de CO2-uitstoot zorgen voor een economisch risico van 2 miljard euro. Deze compensatiekosten zullen nu lager uitvallen. Het is onduidelijk wat dit Volkswagen wel kost.

Sjoemelsoftware

Het nieuws over fouten bij de CO2-uitstoot volgde na het onthullende rapport van afgelopen september van het Amerikaanse agentschap voor milieubescherming (EPA) over sjoemelsoftware. Het rapport beschreef hoe de software ervoor zorgde dat de uitstootwaarden van schadelijke stikstofoxide kunstmatig laag werden gehouden. Wereldwijd zijn elf miljoen Volkswagens uitgerust met deze software. Door dit fraudeschandaal kelderde de koers van Volkswagen en stapte topman Martin Winterkorn op.

Volkswagen heeft aangekondigd in januari te beginnen met het aanpassen van de auto’s die zijn uitgerust met sjoemelsoftware.