Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Time: Angela Merkel is ‘Person of the Year’

Het Amerikaanse magazine roemt de bondskanselier onder meer vanwege haar sleutelrol bij het oplossen van de vluchtelingencrisis.

Angela Merkel bij de United Nations Climate Change Conference.
Angela Merkel bij de United Nations Climate Change Conference. Foto Thibault Camus / EPA

Het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine heeft de Duitse Angela Merkel uitgeroepen tot winnaar van hun jaarlijkse ‘Person of the Year’-verkiezing. Dat meldt het magazine op Twitter:

Twitter avatar TIME TIME.com Angela Merkel is TIME’s 2015 Person of the Year #TIMEPOY https://t.co/Be7EjFlRS2 https://t.co/3YLPZJYSlq

Hoofdredacteur Nancy Gibbs roemt Merkel om haar leiderschap. Haar politieke stijl kenmerkt zich door soberheid, schrijft Gibbs: geen flair, geen charisma, maar slechts de scherpe kracht van een overlever. Gibbs:

“Merkel heeft bijgedragen aan het behoud en het bevorderen van een open Europa, in tijden van aanhoudende economische onrust en een vluchtelingencrisis.”

De zeven andere genomineerden waren: IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi, de Black Lives Matter-beweging, transgender Caitlyn Jenner, CEO van taxibedrijf Uber Travis Kalanick, de Russische president Vladimir Poetin, diens Iraanse collega Hassan Rouhani en vastgoedmiljonair en Republikeins presidentskandidaat Donald Trump.

Abu Bakr Al-Baghdadi eindigde op de tweede plaats en Donald Trump op de derde.

Wat maakt iemand ‘persoon van het jaar’?

Time roept jaarlijks een persoon, groep mensen, een idee, een plek of een machine uit tot ‘Person of the Year’. Hoofdcriterium is dat de winnaar veel invloed heeft gehad het afgelopen jaar. Vorig jaar wonnen alle ebolabestrijders. Andere winnaars zijn onder meer paus Franciscus (2013), Barack Obama (2008 en 2012), Mark Zuckerberg (2010) en Albert Einstein (werd Time Person of the Century in 1999).

Bekijk hieronder de ‘Person of the Year’-covers van de afgelopen tien jaar: