Teeven: ik heb destijds het publieke belang gediend

Minister Van der Steur noemt conclusies commissie-Oosting “stevig”, vanuit Tweede Kamer klinkt harde kritiek op gang van zaken.

VVD-Kamerlid Fred Teeven geeft een reactie op het rapport van de commissie-Oosting over de Teeven-deal. Foto ANP / Bart Maat

Tweede Kamerlid Fred Teeven, die officier van justitie was tijdens de omstreden deal met drugscrimineel Cees H., zegt dat hij “destijds het publieke belang heeft gediend”. Teeven zegt dat in reactie op de bevindingen van de commissie-Oosting, die onderzocht wat de ‘Teevendeal’ is gaan heten.

De commissie oordeelde vanmiddag dat de deal die Teeven in 2000 als officier van justitie met H. sloot de “de toets van kritiek niet kan doorstaan”. Ook de manier waarop voormalig minister Ivo Opstelten de Tweede Kamer sinds vorig jaar heeft geïnformeerd “vertoont tekortkomingen”.

Teeven krijgt van de commissie onder meer het verwijt dat hij geen ‘package deal’ met H. had mogen sluiten, waarbij strafkorting voor H. onderdeel was van de schikking. Verder had Teeven de Belastingdienst over de voorgenomen schikking moeten informeren, aldus de commissie. Het huidig VVD-Kamerlid zegt voor hem “de bestrijding van zware criminaliteit altijd voorop heeft gestaan”:

“Het publieke belang diende ik destijds, en dat belang blijf ik tot op de dag van vandaag dienen.”

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie, VVD) noemde de conclusies van de commissie-Oosting vanmiddag “stevig”. “Er is veel misgegaan bij de schikking en de informatieverstrekking daarover aan de Tweede Kamer”, aldus Van der Steur. De minister kondigde aan de aanbevelingen van de commissie over te nemen. De commissie beveelt onder meer aan om voortaan meteen onafhankelijk onderzoek in te stellen als het gaat over zaken die “politiek en publicitair onder een vergrootglas liggen”. De aanbevelingen sluiten volgens Van der Steur aan bij de veranderingen die al bij zijn ministerie in gang zijn gezet.

Lees hier het hele rapport over de commissie-Oosting:

Rapport commissie-Oosting

VVD: inzet was gericht op aanpakken criminelen

Vanuit de Tweede Kamer wordt verschillend gereageerd op het rapport. VVD-Kamerlid Foort van Oosten stelt dat “uit het rapport helder is geworden dat alle inzet inzet gericht is geweest op het aanpakken van criminelen en het veiliger maken van Nederland”. Wel zegt hij dat “bepaalde zaken achteraf gezien beter hadden gekund”.

De andere coalitiepartij, de PvdA, is kritischer. Kamerlid Jeroen Recourt vindt het harde oordeel van de commissie over de deal “opvallend”, net als “het recente functioneren van het ministerie van Veiligheid en Justitie”:

“Je ziet een ministerie waar de antennes niet goed stonden afgesteld, maar de minister zelf heeft ook zeker steken laten vallen.”

SP: ministerie kan wel wat minder VVD gebruiken

SP-leider Emile Roemer vindt dat het onderzoek “bevestigt dat er flink is gerommeld, van begin tot eind”:

“Een crimineel is verrijkt en de samenleving is bedonderd. Vandaag maakt de commissie-Oosting een eind aan deze VVD-doofpot. De schikking met Cees H. had er nooit mogen zijn en het ministerie heeft er alles aan gedaan om de waarheid onder de pet te houden. Rutte zei dat er niets mis was met de deal, terwijl nu blijkt dat werkelijk alles mis was. Dit betekent maar een ding: het ministerie van Veiligheid en Justitie kan wel wat minder VVD gebruiken.”

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren noemt de informatievoorziening richting de Kamer “een chaotisch ratjetoe als gevolg van gebrekkig onderzoek en onvoldoende aansturing”:

“Waarom is de gespreksnotitie van een topambtenaar niet naar de Kamer gestuurd? Wie waren wanneer betrokken bij beslissingen over het informeren van de Kamer? Wat wisten de huidige bewindspersonen op Veiligheid en Justitie, en wanneer? GroenLinks wil eerst antwoord op die feitelijke vragen en daarna snel een debat met het kabinet.”

De Tweede Kamer besloot eerder vanmiddag om eerst een hoorzitting te houden met de onderzoekers. Daarna volgt een debat met premier Rutte, minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid en Justitie, VVD). Beide zullen waarschijnlijk volgende week plaatsvinden.

    • Pim van den Dool
    • Annemarie Kas