‘Schutter San Bernardino plande eerder aanslag in 2012’

Het schuttersechtpaar leende voor de aanval van vorige week 28.000 dollar via internet.

Politieagenten inspecteren de omgeving na de schietpartij woensdag. Foto Eugene Garcia/ EPA

Syed Rizwan Farook, een van de twee schutters die vorige week woensdag een bloedbad veroorzaakte in San Bernardino, heeft mogelijk in 2012 al een aanslag in Californië gepland. Dat meldt nieuwszender CNN op gezag van twee Amerikaanse functionarissen.

Volgens een vam hen zou Farook destijds samen met zijn handlanger - niet zijn echtgenote, met wie hij vorige week het bloedbad aanrichtte - al een specifiek doelwit voor ogen hebben gehad.

Het duo heeft de plannen voor een eventuele aanslag op het laatste moment teruggedraaid, nadat een aantal mensen in het gebied was opgepakt tijdens terreuronderzoeken. “Daar schrokken ze van”, verklaarde een van de functionarissen tegenover CNN.

Vorige week kwam ook het nieuws naar buiten dat Farook en zijn vrouw geradicaliseerd waren. Volgens getuigen met wie de Britse krant Daily Mail sprak, schoot zíj als eerste. En zíj plaatste op Facebook een inmiddels verwijderd bericht waarin ze trouw zwoer aan IS.

Geldlening

Het schuttersechtpaar zou kort voor de aanval ruim 28.000 dollar - 26.000 euro - hebben geleend via een in San Francisco gevestigd online leenbedrijf. Dat meldt persbureau Reuters. Het geld werd volgens een bron ongeveer twee weken voor het bloedbad gestort op de rekening van het stel.

Een deel van het geld zou vlak voor de schietpartij zijn overgemaakt naar de moeder van één van de schutters.

Bommen en kogels thuis

Het was duidelijk dat de aanval van vorige week goed waarbij 14 doden en 21 gewonden vielen, goed was voorbereid. Farook en Malik bezaten duizenden kogels, die ze grotendeels thuis bewaarden. In de buurt van de plek van de schietpartij werd in een auto een staafbom aangetroffen, bij het duo thuis werden nog meer bommen gevonden.

De aanslag was de dodelijkste schietpartij in de VS sinds 2012. De aanslag kwam op een moment van diepe polarisatie in de VS over zowel wapenbezit als terrorisme.

    • Maarten Back