‘Rijk blijft subsidie aan illegale windmolens betalen’

Foto Remko de Waal / ANP

De Rijksoverheid heeft de eigenaar van een illegaal geplaatste windturbine in Noord-Holland 3,2 miljoen euro subsidie gegeven. Dat schrijft de Volkskrant op basis van stukken die zijn opgevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) door de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines.

De eigenaar had een krachtigere windmolen geplaatst dan de vergunning toestond en hij plaatste de windmolen op de verkeerde plek.

Zowel de gemeente als de de eigenaar hield zich bewust niet aan de bouwvergunning, maar de overheid weigert de subsidie terug te vorderen. Volgens haar krijgen de eigenaren van een windmolen subsidie voor geleverde stroom, niet voor de juiste vergunning.

De Volkskrant schrijft dat er op meer plekken in Nederland subsidie betaald wordt voor illegaal geplaatste windmolens. Zo ook de de windmolen in Sint Maartensbrug. Die is in mei van dit jaar op last van de rechter afgebroken. De eigenaar is van plan een nieuwe turbine te plaatsen.

    • Maarten Back