Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Rabobank schrapt nog eens 9.000 banen

De reorganisatie treft vooral personeel in ondersteunende functies en is bedoeld om de winst te verbeteren.

De buitenkant van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht.
De buitenkant van het hoofdkantoor van de Rabobank in Utrecht. Foto Lex van Lieshout / ANP

Rabobank schrapt de komende jaren nog eens 9.000 banen, vooral bij ondersteunende bedrijfstakken. De maatregel komt bovenop de bijna 10.000 ontslagen die al eerder waren aangekondigd. De reorganisatie moet de financiële prestaties van bank verbeteren, zo maakte Rabobank woensdag bekend.

Twitter avatar chrishensen chrishensen nog eens 9.000 banen weg bij #rabobank. ‘verbinder’ #Draijer moet ook pijnlijke en confronterende beslissingen nemen

Rabobank neemt in totaal drie jaar de tijd om de nieuwe ontslagronde door te voeren. Veel van de banen verdwijnen volgens de bank door natuurlijk verloop - zoals werknemers die met pensioen gaan - en het afstoten van externe werknemers. Gedwongen ontslagen probeert Rabobank zo veel mogelijk te voorkomen.

De reorganisatie is een onderdeel van de nieuwe strategie van Rabobank, die woensdag tijdens de algemene vergadering van de bank werd gepresenteerd. In 2013 kondigde Rabobank ook al aan dat er bijna 10.000 banen gingen verdwijnen. Ongeveer 3.000 daarvan moeten nog worden geschrapt.

De Rabobank is daarmee de laatste grote bank waar stevig wordt geschrapt, zegt onze bankenredacteur Chris Hensen:

“Bij ING en ABN Amro werden zulke maatregelen al eerder genomen. Rabobank was lang de sterkere bank, waardoor leek alsof ze dergelijke ingrepen konden voorkomen. Maar nu moet ook bij Rabo het roer fors om.”

Topman Draijer: dit is niet gemakkelijk

De nieuwe kostenbesparingen moeten ertoe leiden dat de brutowinst in 2020 ruim twee miljard euro hoger uitvalt. Dat is volgens topman Wiebe Draijer nodig om ook in de toekomst een “ijzersterke bank” te blijven. Tijdens zijn toespraak in Utrecht zei hij over de nieuwe ontslagronde:

“Wij realiseren ons hierbij terdege dat dit niet gemakkelijk is. Enerzijds is er de gezamenlijke taak waar we voor staan om de Rabobank sterker te maken [...], anderzijds is voor veel medewerkers hun persoonlijke toekomst onzeker.”

Twitter avatar chrishensen chrishensen #Draijer spreekt van “historische dag” voor Rabo. doelt op nieuwe structuur en strategie.

Onder de nieuwe strategie komt volgens Draijer de klant nog centraler te staan. Om die reden worden de afdelingen die in contact staan met klanten dan ook zo veel mogelijk ontzien bij de reorganisatie. Maar vanuit klanten is ook behoefte aan nieuwe vormen van contact, weet de topman.

Om in die behoefte te voorzien investeert de bank volgend jaar in enkele honderden nieuwe “contactpunten”, als aanvulling op de traditionele kantoren. Zo komt Rabobank met mobiele adviespunten, pop-up stores en advies aan huis. “We willen letterlijk en figuurlijk nog dichterbij onze klanten zijn”, aldus Draijer in zijn toespraak.

Hoe onderscheidend is Rabobank nog?

Tijdens de algemene vergadering werd tevens ingestemd over de al eerder aangekondigde fusie van de bank. Rabobank wil volgend jaar namelijk alle 106 lokale banken samenvoegen tot één bank met één balans. Die nieuwe structuur moet het toezicht op de lokale vestigingen verbeteren.

Met dat besluit neemt Rabobank echter ook afscheid van zijn onderscheidende structuur, zegt onze redacteur Chris Hensen. Want juist de coöperatie - verzameling van lokale banken onder de één paraplu - was wat Rabo Rabo maakte. Hij zegt:

“De vraag is nu dus: waarin onderscheidt Rabo zich nog van andere banken? Het is nu één bank en die 106 vestigingen zijn nu verkoopkantoren geworden.”

Vakbonden

De vakbonden zijn sceptisch over de plannen van de Rabobank. “Je kunt de klantgerichtheid van medewerkers onmogelijk één-op-één vervangen door de processen te automatiseren”, aldus bestuurder Jan Paul Veenhuizen van FNV. In een verklaring zegt hij daarover:

“Het sluiten van kantoren en opheffen van automaten in de afgelopen jaren, heeft de relatie met Rabobank-klanten al onder druk gezet. Een verdere afkalving van het personeelsbestand samen met het opheffen van de kern van de Rabobank (de lokale bank), is een gevaar voor Rabobank.”