Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

PSV gloeit na, Van Gaal is de loser

Ondanks een gering budget bereikte PSV gisteren de tweede ronde. Het veel rijkere Manchester United van Louis van Gaal had het nakijken.

Luuk de Jong wordt na zijn gelijkmaker besprongen door zijn teamgenoten, kort na de openingstreffer van CSKA Moskou.
Luuk de Jong wordt na zijn gelijkmaker besprongen door zijn teamgenoten, kort na de openingstreffer van CSKA Moskou. Foto John Thys/AFP

Met de handen voor zijn ogen leunt een man voorover in de dug-out van de Volkswagen Arena. King Louis noemden ze hem ooit, maar na het verlies van VfL Wolfsburg heeft Louis van Gaal meer weg van een gokker die na het verdubbelen van zijn inleg alsnog heeft verloren. Na de bijna 200 miljoen euro van vorige zomer mocht de manager van Manchester United deze zomer nog eens 140 miljoen euro uitgeven, maar daarmee kon hij niet voorkomen dat hij in de Champions League voorbij is gestreefd door een Nederlandse club met veel kleiner budget: PSV.

Zoals PSV-middenvelder Jorrit Hendrix later op de avond zou opmerken: „Geld is niet alles.” Trots stond Hendrix alle journalisten te woord in het Philips Stadion, waar aanwezigen werden getrakteerd op een feestavond die hen nog lang zal heugen dankzij de overwintering van PSV in het elitetoernooi van Europa. Hendrix: „Dit was een echte teamprestatie. Heel knap van ons.”

De roodwitte vlaggenzee en de klanken van Guus Meeuwis

In het volgepakte stadion deinde een roodwitte vlaggenzee op de klanken van Guus Meeuwis en zijn ode aan Brabant. In Brabant brandt nog licht, zong hij, en dat was gisteren letterlijk zo. In Eindhoven scheen het laatste lichtpuntje in een Europees seizoen dat al leek uitgedoofd door de tegenvallende prestaties van clubs als Ajax en AZ. Het was aan PSV om de ingezette daling op de coëfficiëntenranglijst van de UEFA nog enigszins af te remmen en te voorkomen dat de eredivisie een directe plek voor de Champions League zou verliezen.

Had PSV verloren van CSKA Moskou, dan was dit het slechtste Europese seizoen in jaren geweest. Maar dat doemscenario werd afgehouden met een spetterend slotoffensief waarin PSV de late tegentreffer van de Russen ongedaan maakte dankzij doelpunten van Luuk de Jong en Davy Pröpper. Daardoor klom PSV naar de tweede plek in poule B, terwijl Manchester United door het verlies in Wolfsburg zakte naar de derde plek en na de winterstop zal instromen in de Europa League. PSV verdient 7 miljoen euro met de zege, United 400.000 euro. „Loser van Gaal”, kopte The Daily Mail vanochtend.

Van Gaal vindt het maar moeilijk te bevatten

Terwijl Engelse analisten Van Gaal met de grond gelijk maakten, bewees PSV dat het ook met relatief bescheiden middelen mogelijk is om de volgende ronde van de Champions League te halen. Nota bene ten koste van de grootste club ter wereld, Manchester United, dat alleen al bijna 600 miljoen euro aan omzet draait dankzij de merchandise die het over heel de wereld afzet, van Thailand en Tokio tot Polen en de VS. PSV heeft internationaal amper bereik, tenzij je de ongeveer driehonderd seizoenkaarthouders uit België meerekent.

De uitkomst in poule B had ook wat ironisch. Heeft een Nederlandse club eindelijk weer succes in de Champions League, gaat het ten koste van de enige Nederlandse trainer die nog werkzaam is in de internationale top. Louis van Gaal bouwde zijn reputatie van toptrainer op toen Nederland nog wat voorstelde op de internationale voetbalkaart, maar met de uitschakeling in de Champions League doet hij afbreuk aan zowel zijn eigen reputatie als die van United.

„Dit is moeilijk te bevatten”, zei Van Gaal tegen de BBC. „Ik moet analyseren wat er is gebeurd. Ik heb van tevoren al gezegd dat het allemaal dicht bij elkaar zat in deze groep.”

De Britse kranten waren dodelijk

Clubmedewerkers leggen dagelijks een stapel met krantenberichten over United op zijn bureau, maar de vraag is of ze dat vandaag ook doen. Dodelijk waren de Britse kranten in hun commentaar. The Times noemde het gênant, amateuristisch en ondraaglijk. Van Gaal heeft United teruggebracht naar de top van de Premier League, maar het wordt hem verweten dat zijn te statisch en defensief voetbalt. Zonder schwung.

Zelfs nadat hij in twee zomers tijd voor meer dan 300 miljoen euro heeft mogen investeren in een nieuwe ploeg, slaagt hij er niet in om United aantrekkelijk te laten spelen. De 140 miljoen euro die hij afgelopen zomer uitgaf aan onder anderen de 20-jarige Anthony Martial (50 miljoen), is meer dan de totale waarde van de selectie van PSV (100 miljoen). Rechtsback Joshua Brenet van PSV moet erom lachen. „Het is bizar. Ik weet eigenlijk niet wat ik daarop moet zeggen.”

We moeten niet doen alsof dit elk jaar haalbaar is

Brenet had kunnen zeggen dat het de prestatie van PSV des te knapper maakt. Dat geld niet zaligmakend is en er veel kan worden bereikt als elf minder grote namen met volle overtuiging een heilig doel nastreven. PSV speelde volwassen voetbal, vond spits Luuk de Jong. Zonder risico, effectief en weinig fouten. „Alleen uit tegen CSKA (3-2 verlies red.) hebben we fouten gemaakt”, aldus De Jong, die zelf geschorst is voor de heenwedstrijd in de volgende ronde. PSV kan daarin clubs als FC Barcelona, Real Madrid en Bayern München treffen.

Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV was net als iedereen in extase gisteravond, maar temperde direct de verwachtingen. „Op korte termijn is het mogelijk om het van het grote geld te winnen, maar op de lange termijn niet. PSV met een begroting van 80 miljoen euro dat Manchester United uitschakelt met een begroting van 500 miljoen euro, dat kan eens gebeuren, maar niet structureel. We moeten nu niet net doen of dit ieder jaar haalbaar is. Sommige spelers zullen aan het einde van het seizoen waarschijnlijk vertrekken – we moeten straks weer een nieuw elftal formeren.”