PSV is lichtpunt in slecht voetbaljaar

De kwalificatie van PSV voor de volgende ronde is ook van belang voor andere Nederlandse clubs.

PSV’er Jeffrey Bruma viert de gelijkmaker tegen CSKA Moskou, dat gisteravond met 2-1 werd verslagen. Foto Kay in’t Veen/EPA

Op een vraag wat zijn droom was, zei Toon Gerbrands anderhalf jaar geleden bij een supportersforum dat hij met PSV binnen vier jaar de groepsfase van de Champions League wilde overleven. „Ik werd toen afgebrand”, herinnert de algemeen directeur van PSV zich. De club stond er op dat moment niet goed voor, ze waren al zes jaar geen landskampioen geworden en speelden een marginale rol in Europa.

Kortom, niet erg realistisch. Keep on dreaming Gerbrands, was de teneur van de kritiek. Maar gisteren lukte het dan toch. PSV plaatste zich na een zenuwslopende avond voor de achtste finales van de Champions League, door een zwaarbevochten 2-1 zege in Eindhoven op CSKA Moskou. Gerbrands, vanochtend in een reactie: „Ik loop niet de polonaise, als directeur ben ik niet extreem, zowel bij nederlagen als overwinningen.”

Komende maandag is de loting in het Zwitserse Nyon. Het is voor het eerst sinds het seizoen 2006-2007 dat een Nederlandse ploeg zich kwalificeert voor de volgende ronde van de Champions League, het belangrijkste Europese clubtoernooi. Destijds was het eveneens PSV dat Europees wist te ‘overwinteren’.

Zo zorgt PSV op de valreep voor een lichtpuntje na een jaar waarin het Nederlands voetbal klap op klap kreeg. Tot gisteren was het een gitzwart jaar, met name door de ontluisterende uitschakeling van Oranje in de kwalificatiereeks voor het EK in Frankrijk komende zomer. Daarnaast zijn de prestaties van Nederlandse clubs in Europa al jaren ondermaats.

Zo ook dit seizoen. Alle hoop was op PSV gericht. De druk op de club was voelbaar de afgelopen dagen, zegt Gerbrands. Hij kreeg tal van berichtjes met succeswensen van collega-directeuren van andere profclubs, waaronder van Feyenoord-directeur Eric Gudde. „Het leek wel of de rol die het Nederlands elftal normaal heeft nu tijdelijk op PSV werd geprojecteerd, heel het land keek naar ons”, zegt Gerbrands.

Het belang van de kwalificatie is groot voor het Nederlandse voetbal. Daardoor mag de kampioen van Nederland in 2018-2019 waarschijnlijk nog direct instromen in de groepsfase van de Champions League – bij uitschakeling was Nederland die plek bijna zeker kwijtgeraakt. Al blijft die plaats onder druk staan.

PSV verslaat het grote geld van Manchester United – concurrent in groep B. De Engelse club van coach Louis van Gaal is door de dadendrang van PSV uitgeschakeld in de Champions League en moet nu verder in de minder aansprekende Europa League. „Op korte termijn is het mogelijk om het van het grote geld te winnen, maar op de lange termijn niet”, zegt Gerbrands. „PSV met een begroting van 80 miljoen euro dat Manchester United uitschakelt met een begroting van 500 miljoen euro: dat kan eens gebeuren, maar niet structureel.”

PSV verdiende gisteravond in één klap 7 miljoen euro: kwalificatie voor de achtste finales levert 5,5 miljoen euro op, plus 1,5 miljoen euro voor de zege op CSKA. Dat brengt de totale verdiensten van de Europese campagne tot nu toe op 22,5 miljoen euro.

    • Steven Verseput