Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

Sport

PSV is lichtpunt in slecht voetbaljaar

Na een spannend slot won PSV met 2-1 van CSKA. De prestatie van PSV is ook van groot belang voor de andere Nederlandse clubs.

Een lichtpuntje na een dramatisch jaar voor het Nederlandse voetbal: PSV heeft zich geplaatst voor de achtste finales van de Champions League.

Het is voor het eerst sinds 2006 dat een Nederlandse ploeg zich plaatst voor de volgende ronde van de Champions League, het belangrijkste Europese clubtoernooi. Destijds was het eveneens PSV dat wist te ‘overwinteren’, de club werd toen uiteindelijk in de kwartfinale uitgeschakeld.

PSV won gisteravond thuis in Eindhoven na een zenuwslopende wedstrijd met 2-1 van CSKA Moskou. Hierdoor eindigt de club als tweede in poule B van de Champions League, genoeg voor kwalificatie voor de achtste finale. CSKA Moskou kwam een kwartier voor tijd op 0-1, Sergei Ignashevich benutte een strafschop. Een doemscenario dreigde voor PSV. Maar dat duurde maar kort. Kort daarop zorgde PSV-spits Luuk de Jong voor de gelijkmaker. Vier minuten voor tijd maakte Davy Pröpper het winnende doelpunt: 2-1. Een verlossende goal.

Het Nederlands voetbal kan het succes goed gebruiken. Tot gisteren was het een gitzwart jaar, met name door de uitschakeling van het Nederlandse elftal voor het EK in Frankrijk komende zomer. Daarnaast zijn AZ en FC Groningen al kansloos voor de volgende ronde in de Europa League, het tweede Europese clubtoernooi. Alleen Ajax maakt in dat toernooi nog een minieme kans op plaatsing voor de knock-outfase (laatste 32 teams).

Kwalificatie voor de achtste finales levert PSV 5,5 miljoen euro op. Daarnaast ontvangt de club nog 1,5 miljoen euro voor de zege op CSKA Moskou. Tot gisteren verdiende PSV al 15,5 miljoen euro in de Champions League na twee eerdere zeges en één gelijkspel.

Daarnaast is de prestatie van PSV van groot belang voor het aantal plaatsen voor Nederlandse teams in de Europese clubtoernooien in de komende jaren. Door te overwinteren beperkt PSV de schade op de zogeheten UEFA-coëfficiëntenranglijst. De overwinning levert zeven punten op (vijf voor plaatsing volgende ronde, twee voor de overwinning), zeer waarschijnlijk genoeg om dit seizoen boven de concurrentie op de UEFA-ranking te eindigen.

Deze ranking bepaalt hoeveel clubs een land mag afvaardigen naar de Europese competities. Momenteel bezetten de eredivisieclubs samen de tiende plek. Een plek in de top-12 is goed voor twee plekken in de Champions League (één directe, één in de voorronde) en drie in de voorrondes van de Europa League.