Dit schrijven andere media vandaag

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media.

Gemeenten concurreren het midden- en kleinbedrijf kapot, schrijft De Telegraaf. Huidige mededingingsregels moeten dringend aangepast worden, om faillissementen in het mkb te voorkomen.

Volgens Michaël van Straalen, voorzitter van MKB-Nederland, leidt de Wet Markt en Overheid tot ‘hypocrisie en willekeur’. De wet bepaalt hoe gemeenten en provincies overheidsopdrachten aan het bedrijfsleven moeten gunnen en zou volgens de voorzitter steeds vaker door lokale overheden opzij gezet worden om zelf bedrijfsmatige activiteiten op te zetten.

Het lokale bedrijfsleven loopt daardoor opdrachten mis, of moet tegen een te lage prijs werken. Van Straalen is woedend over de gang van zaken:

“Die oneerlijke concurrentie wordt ook nog eens betaald met belastinggeld. Dat kán niet de bedoeling zijn.”

Van Straalen overhandigt woensdag een zwartboek met schrijnende gevalleen aan Tweede Kamerleden die de wet willen aanpassen.

Subsidieaanvraag voor gaswinning met broeikasgas roept weerstand op

Milieuorganisaties zijn niet blij met de extra Europese subsidieaanvraag van een Rotterdams initiatief om broeikasgas uit kolen in te zetten bij de winning van gas. Dat schrijft De Volkskrant.

Het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD) wil op een gasveld in de buurt van de Maasvlakte broeikasgas inzetten als drijfgas zodat goedkoper gas en lichte olie gewonnen kan worden.

Het initiatief kreeg eerder al 335 miljoen euro van de Europese Commissie en heeft 60 miljoen extra Europees geld nodig om het project betaalbaar te maken.

Woordvoerder Erik Suik van Greenpeace laat weten dat de milieuorganisatie niet over het project te spreken is:

“Het valt al niet uit te leggen dat je met veel belastinggeld CO2 uit kolencentrales probeert op te slaan, maar om die uitstoot ook nog eens te gebruiken om nog meer fossiele brandstoffen uit de grond te halen is waanzin.”

Ook directeur Donald Pols van Milieudefensie is tegen het plan:

“Het is cynisme ten top om publiek geld dat beschikbaar zou moeten zijn voor hernieuwbare energie of energiebesparing, te gebruiken om efficiënter gas en olie te winnen.”

Havenoverleg Rotterdam gaat vrijdag verder

Vakbonden en werkgevers in de Rotterdamse haven zijn dinsdagavond niet tot een overeenkomst gekomen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.

Het overleg over de door de bonden gewenste werkzekerheid tot 2025 gaat vrijdag verder. Dit betekent dat er in ieder geval deze week nog niet gestaakt zal worden in de haven.

Volgens het FNV zijn de onderhandelingen zwaar. Een nieuw bod van de werkgevers werd dinsdag door de vertegenwoordigers van de werknemers afgekeurd omdat het nog lang niet ver genoeg zou gaan.

Door de komst van hypermoderne terminals op de Tweede Maasvlakte vrezen de bonden dat er tweehonderd tot achthonderd van de ruim 3.500 arbeidsplaatsen in de Rotterdamse containersector verdwijnen. De werknemers willen daarom dat het havenbedrijf maatregelen neemt om hun banen voor de komende negen jaar te garanderen.

Als het overleg vrijdag geen overeenkomst oplevert wordt volgens de FNV een ultimatum gesteld, waarna acties zullen volgen.

    • Ester Meerman