Opnieuw geruzie binnen EU over vluchtelingen

Weer komen de lidstaten er niet uit als het om de vluchtelingencrisis gaat. Het nieuwste struikelblok: geld.

Jonge kinderen wachten na aankomst uit Hongarije op de trappen bij het station van München.
Jonge kinderen wachten na aankomst uit Hongarije op de trappen bij het station van München. Foto AFP / Christof Stache

Na maanden van geruzie over de herverdeling van vluchtelingen leek de Europese Unie door een deal met Turkije eindelijk succes te boeken bij het indammen van de migrantenstroom. Nu is er wéér ruzie. Want wie gaat de drie miljard euro betalen die Turkije zou krijgen om de migranten zelf op te vangen, in plaats van ze door te laten reizen richting Griekenland?

,,Het is nog onduidelijk waar het geld vandaan moet komen”, zo citeert de website EUobserver een anonieme EU-ambtenaar. De Europese Commissie had voorgesteld een half miljard bij te dragen. De lidstaten zouden dan 2,5 miljard euro betalen. Maar dat vinden sommige EU-landen teveel. De Commissie moet extra geld vinden in de bestaande EU-begroting, zeggen ze.

Dat vinden enkele nettobetalers aan de EU, landen (zoals Nederland) die meer afdragen aan ‘Brussel’ dan terugkrijgen, weer geen goed idee. De nettobetalers zijn volgens EUobserver bang dat een grotere greep uit de EU-begroting ertoe leidt dat ook het EU-budget groter moet worden. Dat kan hen uiteindelijk weer extra geld kosten. Nederland zou volgens de oorspronkelijke afspraak 117 miljoen euro moeten bijdragen aan het fonds voor Turkije.

Ambassadeurs van de lidstaten bespreken vandaag in Brussel hoe het nu verder moet. Als zij er niet uitkomen, dan kunnen de EU-leiders er volgende week op een nieuwe top in Brussel over gaan bakkeleien.