‘Spotify beperkt gratis aanbod’

Foto ANP

De internetmuziekdienst Spotify gaat sommige artiesten toestaan hun muziek alleen aan te bieden aan luisteraars die betalen voor hun abonnement op de streamingdienst.

Luisteraars die gebruikmaken van de gratis variant van Spotify zouden dan verstoken blijven van de betreffende muziek. Dit meldde zakenkrant The Wall Street Journal gisteren op basis van bronnen.

Tot nu toe wilde het Zweedse bedrijf Spotify geen onderscheid maken tussen het gratis aanbod en de muziek die betalende klanten kunnen luisteren. Het verschil voor gebruikers zit hem in de advertenties waar gratis gebruikers naar moeten luisteren en ruimere gebruiksmogelijkheden voor wie betaalt.

Spotify zou nu willen testen welke effecten een kleiner gratis aanbod heeft en de mate waarin gebruikers dan overschakelen op de ‘premium’-variant.

Vorig jaar besloot zangeres Taylor Swift haar muziek van Spotify te verwijderen, omdat ze niet wil dat mensen gratis naar haar muziek kunnen luisteren. Ook Adele besloot haar nieuwste album, 25, niet via Spotify aan te bieden.

De muziekdienst zou nog niet besloten hebben welke artiesten nu als eerste hun aanbod kunnen beperken, zonder de streamer helemaal de rug toe te keren. Spotify heeft wereldwijd ruim 20 miljoen abonnees die betalen voor zijn premiumdienst. De gratis variant bereikt ongeveer 80 miljoen luisteraars. (ANP)