Mummie wil weer kind worden

Een jaar na de eerste Dummie de mummie-film, gebaseerd op de populaire kinderboeken van Tosca Menten, is er nu een ambitieus vervolg. Voor de fans is het makkelijk instappen. Het jongetje Goos is ietsje ouder, zijn vriendje Dummie is nog steeds zijn eigen ondode zelf, verstopt in katoenen windsels. Maar ook mummies hebben zelfbesef; als Dummie beseft dat hij anders dan Goos niet volwassen wordt, gooit dat roet in het eten. En wie moet zijn vader de farao opvolgen?

Het gegeven van een niet menselijk personage dat graag tot de levende wereld wil behoren is zo oud als Pinokkio en The Wizard of Oz. Maar hier wordt leven na de dood een variant op het aloude coming-of-ageverhaal, terwijl de vraag wie zich nu onder die windsels verschuilt best boeit.

In De sfinx van Shakaba blijkt alleen de Egyptische oudheid niet genoeg. Op zoek naar het sfinxbeeldje dat Dummie misschien tot leven kan wekken, beleven Goos en zijn klasgenoten piratenavonturen; daar speelt de film knipogend leentjebuur bij Peter Pan en Pirates of the Caribbean. Soms wordt dat overdadig en vergezocht, slaat het de handeling dood. Maar welk kind droomt er niet van zo’n schoolreisje?

    • Dana Linssen