Lach of ik schiet bij Asporaat

Komiek en presentator Jandino Asporaat treedt in de voetsporen van de door hem bewonderde Eddie Murphy en Martin Lawrence. In zijn speelfilmdebuut heeft hij maar liefst vijf rollen, een paar in travestie. Zo speelt hij in een ‘fat suit’ Gerrie, de vadsig roddelende, racistische buurvrouw van hoofdpersoon Robertico Florentino. Hij komt uit het zonnige en relaxte Curaçao naar zijn Rotterdamse tante, een andere rol van Asporaat. Er is een plot, maar het draait om sketches en verkleedpartijen. En daar wordt het lastig. Bon Bini Holland stelt racisme aan de kaak, maar subtiliteit is niet de forte van Asporaat. Iedereen van Curaçao is oké, de rest suspect. Een Chinees die de r niet kan uitspreken heeft als bijnaam Foe Yong Hai, de blanke tafelgenoot van Florentino graait steeds naar zijn geslachtsdeel. Lach of ik schiet-humor die de naam satire niet verdient, daarvoor is de film te plat en te lui.

    • André Waardenburg