Staatsloterij en Lotto mogen loterijreus vormen

De Staatsloterij en De Lotto mogen fuseren. Dat heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) gisteren via een persbericht bekendgemaakt. Met de fusie van de Staatsloterij (omzet 738 miljoen euro) en Lotto (312 miljoen euro) blijven nog maar twee loterijaanbieders in Nederland over. De andere is Novamedia, waar de Postcodeloterij, BankGiroloterij en Vriendenloterij onder vallen. Onder meer het Miljoenenspel, Lucky Day, Toto en Krasloten horen bij het nieuwe fusiebedrijf.

Opvallend is dat de ACM het terugbrengen van drie naar twee grote loterijspelers rechtvaardigt met het feit dat er toch al nauwelijks concurrentie in de loterijbranche is. Uit ACM-onderzoek zou blijken dat consumenten nauwelijks overstappen en loterijen allemaal een „eigen spelersgroep” hebben. Een analyse van het onderzoek en fusiebesluit is nu niet mogelijk omdat het pas over een week openbaar wordt gemaakt.

In 1999 keurde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) een vergelijkbare fusie juist af. Toen wilden de Staatsloterij, Lotto en BankGiroloterij samengaan en vond de NMA dat ze een te groot marktaandeel zouden hebben waardoor „mededinging op significante wijze wordt belemmerd”. Volgens een ACM-woordvoerder is de marktpositie nu anders omdat de twee grote partijen allebei ongeveer de helft van de markt in handen hebben. (NRC)